Останнім часом все більше розмов чутно про світову кризу. У той же час Україна продовжує набирати кредити.

Про те, чому шию України продовжує стягувати зашморг кредиторів та як наша країна зустріне нову світову кризу, розповів фінансовий аналітик, керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман в інтерв'ю "Апострофу", пише видання "Хвиля".

26 жовтня Київ розмістив два випуски єврооблігацій на загальну суму 2 млрд доларів. Прибутковість за 5-річними облігаціями складе близько 9%, а за 10-річним - 9,75%.

Ерік Найман пояснив, чому Україні довелося розміщувати євробонди за такими високими відсотковими ставками.

"Перша причина - ситуація на світових ринках, яка стає все гіршою і гіршою, процентні ставки тільки ростуть. Американці продовжують піднімати облікову ставку і це паралельно "рухає" весь ринок. Тобто вони піднімають ставку на 0,25% щокварталу, а значить через півкварталу ставка буде ще на піввідсотка вищою. До того ж у інвесторів погіршилося ставлення до ринків, що розвиваються: починає розширюватися "спред" (різниця між кращими цінами заявок на продаж і на купівлю, - ред.). На щастя, він ще не дуже широкий, але цей "спред" по відношенню до ринків, що розвиваються теж погіршується.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Також всі бачать, в якому стані знаходиться Україна. Зовсім недавно вона взяла кредит в 750 млн доларів практично під 9,5% річних: ми, мовляв, повинні були взяти від МВФ і віддамо. Насправді ж відразу було зрозуміло, що це перекредитування, ми тепер закриваємо його цими євробондами. Тобто Україна увійшла в такий клінч, коли потрібно постійно перекредитовуватись, хоча б на півроку, щоб відкласти проблему. Але паралельно ми бачимо, що чим тугіше борговий зашморг, тим більше з нас видавлюють відсотки. Вони розуміють, що ми в безвихідному становищі і змушені брати в борг", - пояснив фінансовий аналітик.

У той же час вже можливо в листопаді почнеться нова хвиля світової кризи, каже експерт. Розпочнеться вона з країн, що розвиваються.

"Криза почнеться з країн, що розвиваються, тому я зараз дуже уважно слідкую за Китаєм та Індією. Коли? Може вже в листопаді. Тоді вона до України докотиться десь в квітні. Тут потрібно розділити на дві частини. Економічна криза починається з фінансової кризи, яка потім переходить на реальну економіку, тому фінансова криза, можливо вже почався в жовтні з різкого обвалу на американських фондових ринках. До 15 листопада буде зрозуміло все: криза чи ще півроку-рік дотягнемо, але тоді криза буде через рік", - зазначив аналітик.

За словами фінансиста, Україна зустріне світову кризу в складній політичній ситуації та з величезними боргами.

"На жаль, з великими боргами, і в будь-якому випадку в складній політичній ситуації. Основна проблема в тому, що у нас було майже 5 років, з 2014 по 2018 рік, на інституційні зміни, і українці дали владі карт-бланш на зміни і проведення реформ. Українці втратили мільярди доларів в банках, втратили мільярди доларів через девальвацію, через комунальні тарифи. Тобто українці проспонсорували владу на мільярди доларів, і за цей час влада практично нічого не зробила", - зазначив експерт.

Нагадаємо, нова криза в усьому світі, спровокована відтоком грошей з американських ринків, що розвиваються, може спровокувати критичне падіння української національної валюти.

Як повідомляв портал "Знай.ua", експерт порадив українцям, як краще зберігати гроші

Також "Знай.ua" писав що Україна тоне у фальшивій валюті. За результатами вилучених підроблених банкнот іноземної валюти в 2017 році на першому місці виступали долари США, яких було 77,6% від загальної кількості всіх вилучених підробок.