Сьогодні у столиці за оренду квартири просять мінімум шість тисяч гривень. Це дві мінімальні зарплатні. А от чи отримаєте ви якісне житло за такі грош? Тут набирає популярність нова послуга - тест-драйв квартир. Тобто, орендар може пожити якийсь час у квартирі, перш, ніж зняти її на тривалий термін.

Українець п'ять років знімав житло в столиці. Нещодавно довелося змінити місце проживання через проблемних сусідів, - пише "Сьогодні".

"Там жили дві жінки, які між собою дуже часто сварилися. Стеля ходила ходором, штукатурка обвалювалась. Вони кидали недопалки на балкон, псували білизну, речі", - розповідає Наталя.

А ось Софія своїми сусідами і житлом задоволена. Ділиться секретом: перш ніж платити за оренду, завжди просить пожити два-три дні, щоб зрозуміти, чи все влаштовує.

"Я вважаю, що це дуже зручно. Можу подивитися чи шумлять сусіди, чи є гаряча вода, опалення", - зазначає Софія.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років
Показати ще

За кордоном таке проживання називають тест-драйвом житла. Ще один українець Роман Джура, який багато подорожує, також розповідає про свій досвід тест-драйву житла. За його словами, по всьому світі є така проблема, що орендоване приміщення не завжди може підійти саме вам, і така проблема приблизно в половини квартир.

"Щоразу оренда житла без подібного тест-драйву - це кіт в мішку і дуже багато незручностей", - розповідає мандрівник.

Юрист Микола Хахула такі тест-драйви підтримує. Але попереджає: в Україні тестувати житло потрібно обережно. Навіть якщо орендодавці з посмішкою пускають жити безкоштовно, юрист все ж радить підстрахуватися і на час тест-драйву скласти акт, в якому слід вказати все майно квартири та в якому воно стані.

"Щоб не платити за чуже майно в разі його пошкодження, в першу чергу, треба укласти акт прийому-передачі квартири. В акті прийому-передачі чітко вказати характеристики майна, кількість, яке майно передається, в якому воно стані", - зазначає Хахула.

Таким чином ви зможете уникнути претензій, якщо виявиться, що з майном щось не так, а ви не бажаєте надалі його орендувати.

Нагадаємо, в Україні вводять нові падатки на житло. Суми збільшили, а мінімальну площу, з якої починається оплата - зменшили.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям підказалаи, як зекономити на придбанні житла.

Також Знай.ua писав про те, що орендодавців, які не платять податки з прибутків за здачу квартири, чекають чималі штрафи.

Дивіться: Як не потрапити на гачок квартрних шахраїв