Прописка колись була дуже важливою у житті пересічного українця, адже тільки з її допомогою можна було щосили користуватися певними адміністративними послугами, а гроші і гроші можна було отримати лише з прив'язкою до місця проживання.


Радянський інститут прописки вже давно канув у небуття і йому на зміну прийшла реєстрація громадян, але чи зміниться від цього суть?
Нова реєстрація базується на довірі і нагадує цим американський аналог – людина просто говорить, де проживає і підтверджує це лише заявою.


Стверджується, що чинний механізм обліку населення в Україні призводить до накопичення у реєстрах територіальних громад інформації про місце проживання, яка на 30%, а відносно дітей — до 63% не є достовірною. Громадянам простіше віддати перевагу проживання без оформлення реєстрації або реєструватися не за місцем проживання.

Зараз, щоб отримати "прописку", необхідно прийти до органу реєстрації або центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), до того ж разом з власником житла, якщо у людини, яка бажає зареєструватися, немає документа на право проживання.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще


Нові зміни призведуть до того, що заява про реєстрацію буде дозволено подавати в органі реєстрації або ЦНАП, онлайн, або надіслати поштою.


Однак виходить, що майже будь-який громадянин зможе подати заяву на реєстрацію в конкретній квартирі, не отримуючи згоди її власника.
«Реєстрація відбувається не в квартирі, а за її адресою. Згода собстенника житлоплощі при цьому не обов'язково. Проживаєш – можеш реєструватися. Власник дає згоду на проживання. Це інші правові відносини і до реєстрації відношення не мають. “Реєстрація буде потрібна для того, щоб був облік населення, як це давно є світовою практикою, а не для того, щоб вирішити майнове і житлове право”, — кажуть експерти.


Але стверджується, що заперечувати факт реєстрації стане можливо у випадку якщо зареєстровані в квартирі особи в ній не живуть.


"Адже зараз чому власники проти реєстрації інших людей? Тому що діюча прописка, яка лише називається реєстрацією, пов'язана з правом на проживання. Сьогодні власник дасть згоду на реєстрацію, і воно буде прирівнюватися до проживання в квартирі. Тобто особа, якій надано таку згоду, можна буде виселити лише за допомогою суду" — стверджують фахівці.

Нагадаємо, Скільки насправді українці будуть платити за тепло: у Гройсмана все порахували

Як раніше повідомляв "Знай.ua" блогер показав, чиї інтереси враховує прийнятий закон, і це не прості люди

Також Знай.ua" писав про те, що Новий закон дозволить роздерибанити землю в селах