У разі порушення правил округлення сум в чеках може бути накладено штраф – у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми. Про це говорить указ президента від 1995 року. Втім, сьогодні ми бачимо, що ні цей закон, ні нинішні не працюють, а підприємці не знають, як уникнути санкцій, в разі невиконня розпоряджень.

Про це повідомила прес-служба Європейської бізнес асоціації (ЄБА).

гроші

Так указ від 1995 року "Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки" говорить про те,що порушникик мають сплатити штраф. При цьому в нових правилах округлення сум в чеках, які запрацювали влітку цього року, не вказано, як саме потрібно це реалізовувати.

Як зазначили в асоціації, бізнес-спільнота вимагає скасування указу від 1995 року та розробити сучасні норми регулювання готівкового обігу. Оскільки новий законопроект вже близько року "блукає" по кабінетах та не має достатньої сили та механізму дії.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

магазин

"Виходить парадокс. Норми з округлення набули чинності з 1 липня 2018 року. Однак правила застосування досі не конкретизовані. Наприклад, як вести бухгалтерський і податковий облік сум округлення? Як уникнути штрафів за порушення оприбуткування готівки в касі? Також незрозуміло, як суми округлення вносити до податкових накладних з ПДВ", - говорить координатор податкового комітету Європейської бізнес асоціації Наталія Артемчук.

Справа в тому, що дійсно чинні документи цього не пояснюють. А от розділ щодо штрафних санкцій в разі порушення існує.

Вона також підкреслила, що округлення зачіпає чутливі питання комунальних тарифів і розрахунків за підакцизні товари (спиртне і сигарети).

касовий апарат

Наразі до Нацбанку та профільних відомств направили запити з проханням роз'яснити механізм реалізації даної постанови щодо округлення сум у чеках.

Варто додати, що, згідно уазу, округлення використовується тільки в разі відсутності монет дрібних номіналів при розрахунках готівкою.

каса

Нагадаємо, українцям розповіли, які кредитні картки сьогодні найвигідніші.

Як повідомляв портал Знай.ua, український ринок заполонил фальшиві гроші, ними навіть видають зарплати.

Також Знай.ua писав про те, що курс Нацбанку щодо євро здивував українців.