Фінансові експерти занепокоєні ситуацією, яка останнім часом склалася на валютному ринку України, адже обмінники та банки масово заполонили фальшиві гроші.

обмін валют
обмін валют

Про це пишуть ЗМІ із посиланням на відповідні коментарі фінансових експертів.

У повідомленні йдеться, що п'ята частина тіньових коштів в країні — це підроблені купюри. Найчастіше аферисти підробляють гривні великих номіналів — 200 і 500 купюри.

долар
долар

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

За словами фінансового експерта Василя Невмержицького, найбільше підробляють саме українську валюту.

"Підробляти купюри номіналом 5, 10, 20 і навіть 50 грн немає жодного сенсу. Інфляція і девальвація зробили свою справу. Навіть якщо ви зазирнете у гаманець до людини, що розплачується на касі в магазині, то побачите, що зазвичай люди з собою вже носять купюру у 200, 500 грн", — розповів Невмержицький.

супермаркет
супермаркет

А ось потрапляють в Україну фальшиві гроші різними шляхами. Якщо говорити про великі поставки, то, за словами експерта Олексія Куща, приходять вони з третіх країн, причому виготовляють їх промисловим способом.

"Тому такі купюри досить якісні і відрізнити їх досить важко. У 2014 році у нас був навіть невеликий сплеск, коли такі гроші надходили з непідконтрольної частини Донбасу. Але ця хвиля досить швидко спала", — розповідає експерт.

долари
долари

Окрім того, невеликими партіями фальшивки надходять в Україну і поштою. Наприклад, у Реєстрі судових рішень є кілька справ, які свідчать про такий спосіб переправлення.

Так, житель Львівської області через відділення пошти отримував бандеролі з фальшивими грошима євро і доларами.

А ось житель Чернівців налагодив цілу систему постачання фальшивої валюти з Італії. У цій країні він познайомився з місцевою мафією. Для них в Україні підшукував клієнтів, які готові були за півціни купити підроблені гроші.

Курс долара. Фото: скриншот YouTube
Курс долара. Фото: скриншот YouTube

Збувають фальшивки переважно у тіньовому бізнесі. Ними дають хабарі, розплачуються за товари і послуги, можуть і неофіційну зарплату такими грошима виплачувати.

Зарплата
Зарплата

Такі купюри збувають там, де крутиться велика готівка.

"Продовольчі ринки, авторинки, при купівлі-продажі нерухомості теж можуть збути підробку", — резюмує експерт.

У магазині
У магазині

Нагадаємо, громадянин Японії намагався обміняти гроші в одному з валютних обмінників у центрі Києва і нарвався на грандіозний обман.

Як повідомляв раніше Знай.uа, одіозний нардеп, заступник лідера Радикальної партії Олега Ляшка Андрій Лозовий втрапив у міжнародний скандал.

Також Знай.uа писав про те, що скандал із фальшивими євро, якими намагався розрахуватися у Чехії нардеп від Радикальної партії та заступник Олега Ляшка Андрій Лозовий, продовжує обростати новими подробицями.