Щорічно 19 листопада віряни православної церкви відзначають день пам'яті святителя Павла, сповідника, патріарха Константинопольського і мучениці Клавдії Анкирської (за старим стилем – 6 листопада). При цьому святий отримав і народне прізвисько - Льодостав, оскільки до цього дня мороз сковував льодом всі річки та озера.

Варто відзначити, що Павло Сповідник особливо шанується нарівні з двома святими в цьому лику — Василем Сповідником і Максимом Сповідником. До святих, що прославляються у лику сповідника, зараховувалися ті, хто відкрито сповідував християнську віру під час гонінь, і сам був гнаний, але не зазнав мученицької смерті.

Павло Льодостав 19 листопада: головні заборони та повір'я свята

Наші пращури прозвали Павла Льодоставом, оскільки вважали, що в його день вода в річках і озерах починає замерзати. Тому за народним звичаєм, селяни починали готуватися до підльодової риболовлі — діставали снасті, оглядали їх, якщо потрібно, лагодили.

На Павла заборонялося повертатися додому без улову, чоловік повинен був спіймати хоча б одну рибу. Крім того, по льоду на річках слов'яни судили про майбутній урожай: «Якщо лід купами — то і хліба будуть купи. Якщо гладко — то і хліба буде гладко».

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Мучениця Клавдія, яка жила у III ст. і була однією з семи праведних дів Анкирських, вважається покровителькою всієї домашньої худоби — курей, кіз, корів, а також домашнього затишку і достатку.

мучениця Клавдія

Так, наші предки в цей день молилися святій і робили передбачення, спостерігаючи за тваринами. Господарі добре знали: якщо у коней в цей день хороший апетит, то і взимку вони хворіти не будуть. Якщо корови в цей день давали багато молока, хороших надоїв слід було чекати і всю зиму. У той же час випускати живність у двір і за його межі не можна було. Багато людей вірило, що після цього не вистачить сил, щоб прогодувати худобу в зимовий період.

Крім того, якщо на Павла випадав сніг, це віщувало сніжну зиму. Безвітряна погода у цей день означає, що скоро прийдуть суворі морози.