Фінансові експерти оприлюднили попередній прогноз курсу валют в Україні на грудень 2018 року.

курс валют
курс валют

До кінця грудня 2018 року курс долара по відношенню до гривні складе близько 29,5-30 грн / $. Таку думку висловив економіст Віктор Скаршевський, передають ЗМІ.

"У листопаді-грудні у 2016 та 2017 роках гривня девальвувала на 5%. Перенесемо цю тенденцію на 2018 рік, і отримаємо курс долара до кінця грудня приблизно 29,5-30 грн / $", - заявляє економіст.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Окрім того, експерт пояснює актуальні тенденції валютного ринку. Він виділяє кілька можливих причин таких курсових коливань:

"По-перше, вже зараз, а не в перспективі, почала погіршуватися зовнішньоекономічна кон'юнктура (метал, зернові, хімія) і стрімко збільшується дефіцит торгового балансу України (на 30% по відношенню до 2017 року і в 3,5 рази - з 2015), по-друге, долар зміцнюється на світових ринках; по-третє, очікувана сума виведення дивідендів нерезидентами в 2 рази вище, ніж в минулому році - $ 3,5 млрд в 2019 році проти $ 1,7 млрд в 2018. На жаль, це логічно і передбачувано, враховуючи поточний інвестиційний клімат в Україні. Тож не дивно, що і приплив прямих іноземних інвестицій в Україну в поточному році скоротився в півтора рази", - розповідає фінансовий аналітик.

курс валют
курс валют

Експерт називає іще одну причину - це сезонна дурість уряду. У грудні витрати бюджету будуть в 2-3 рази вище, ніж в середньомісячні витрати на поточний рік. Адже витрати державного бюджету на даний момент недофінансовані на 65 млрд грн. Додамо до цього хронічне недофінансування видатків місцевих бюджетів.

долар
долар

Також уряд зацікавлений в більш слабкій гривні, тому що 40% дохідної частини держбюджету залежить від обмінного курсу. Як тільки, з другої половини липня 2018 року, збільшилися темпи девальвації, так відразу з липня почав виконуватися план по митних платежах.

Експерт також зазначив, що бюджет на 2018 й рік уряд розраховував, виходячи з курсу 30,10 грн / $ на кінець року.

Нагадаємо, стало відомо, яким буде курс іноземних валют за даними Національного банку України (НБУ) у понеділок, 19 листопада.

Раніше Знай.uа писав про те, що валютна торгівля перед вихідними завершилась 16 листопада подорожчанням долара на 1 копійку.

Також Знай.uа повідомляв, що до неділі, 25 листопада, курс долару може опуститися до 27,7 грн/$.