У понеділок стало відомо, що Національний банк України чекає на уповільнення темпів зростання зарплат українців. Так, НБУ прогнозує, що підвищення номінальних зарплат на 16% до 2019 року і на 10% в 2020 році, відповідно, або на 7% і 5% — у реальному вираженні. Про повідомляється на сайті НБУ, передає "Хвиля".

Варто відзначити, що головними причинами уповільнення темпів зростання зарплат є очікуване зниження інтенсивності трудової міграції, більш низькі темпи підвищення мінімальної зарплати і зарплат у державному секторі.

При цьому в середньостроковому бюджеті закладені помірні темпи зростання мінімальної зарплати — на 12% (до 4170 гривень) в 2019 році.

Також в НБУ уточнили, що підвищення зарплат у минулому році склало 37%. Крім того, згідно з прогнозами, в середньому в 2018 році роботодавці підвищать номінальні зарплати українцям на 25%, або на 13% — у реальному вираженні.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Раніше повідомлялося, що офіс з фінансового та економічного аналізу в Верховній Раді оприлюднив інформацію про зростання пенсій в Україні за період з 2013 по 2016 рік. Так найбільші пенсії в Україні отримують судді, прокурори і депутати. Також пенсія зросла у військовослужбовців.

Крім того, за вказаний період зростання пенсій було повільніше, ніж зростання цін. Зокрема, у 2014 році ціни зросли на 25%, в 2015 році інфляція перевищила 40%, в 2016 році показник знизився до 12,4%, а в 2017 році знову зріс до 13,7%.

Нагадаємо, що близько п'яти мільйонів українських сімей сьогодні отримують субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Економіста Андрія Мартинюка вкрай турбує той факт, що субсидії потребує півкраїни.

Як повідомляв портал Знай.uа, українці в наступному році стануть заробляти приблизно на 16% більше, стверджує НБУ в інфляційному звіті. Ціни, у свою чергу, піднімуться на 5%. Перші, на кого чекає значна прибавка, це жителі великих міст.

Також портал Знай.uа писав, що з 2019 року в Україні почнеться осучаснення пенсій. При цьому першими підвищення виплат відчують на собі військові пенсіонери. У той же час цей процес не призведе до збільшення дефіциту Пенсійного фонду.