День пам'яті жертв голодоморів в Україні

Щороку в четверту суботу листопада в Україні відзначають цей день. Це не свято, а скоріше пам'ятний день скорботи. Президент України підтримав громадські організації і постановив відзначати цей День пам'яті. Заходи, також проходять завжди в четверту суботу листопада.

В цей день в різних містах країни проводяться траурні і пам'ятні заходи, церемонії у знакових місць і меморіальних комплексів, проводять і виставки, презентації, показують громадськості фото- і відеоматеріали, проводять інформаційні, наукові та культурно-мистецькі заходи. А рівно о 16:00 на честь дня проходить загальнонаціональна хвилина мовчання. Люди запалюють свічку на вікні і в містах в пам'ять про загиблих.

День пам'яті преподобного Теодора Студита, сповідника

Батько Теодора був чиновником у Візантії, де преподобний жив в кінці 8-го століття. Тому Теодор отримав гарну освіту, навіть одружився. Але потім він вирішив присвятити своє життя Господу. Дядько порадив йому постригтися в ченці. Дружина Ганна підтримала його і вони разом вирушили в духовний шлях. Теодор проповідував християнство, викривав знатних людей в їхніх гріхах, нікого з не боячись, захищав ікони. Під час гонінь його схопили і катували, але це не зломило його віру.Теодор також був наступником ігумена в Студийском монастирі, звідси і приставка до імені преподобного. Він розробив статут, який пізніше прийняли у всіх монастирях. А його монастир сильно вплинув на весь світ християнства.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом
Показати ще

Православні свята:

  • Іверської Монреальської ікони Божої Матері.
  • Блаженного Максима, Христа рaди юродивого, Московського чудотворця.
  • Мученика Віктора і мучениці Стефанида.
  • Великомученика Міни Котуанского.

Теодор Студит

Теодора, як ми вже говорили раніше, назвали Студитом через обитель, в якій він служив. Але російський народ зрозумів це по-своєму і називав його ще і Морозом. Люди говорили: «Теодор Студит землю студить". У цей час уже було зрозуміло, що тепліше не буде і прийшла зима. Тому люди намагалися проводити день вдома, гріючись біля печі і їсти щі. Було багато прикмет в цей день за якими прогнозували погоду і врожай. Наприклад, якщо в цей день було багато зірок на небі, то потрібно готувати кошика, тому що урожай ягід і грибів буде хорошим. Але прикмета збудеться, тільки якщо заварити чай з сушеними ягодами.

Іменини в цей день

Вікентій, Віктор, Євген, Максим, Степан, Тимофій, Теодор

Нагадаємо, Москва атакувала США фейками проти визнання Голодомору геноцидом.

Як повідомляв "Знай.ua", в Америці підтвердили історичний факт.

Також "Знай.ua" писав, що на другій "батьківщині" українців відкрили меморіал жертвам Голодомору.