У суботу, 24 листопада, в Україні відмічають День пам'яті жертв Голодомору у 1932-1933 роках.

Президент Петро Порошенко і прем'єр-міністр Володимир Гройсман звернулися з нагоди Дня пам'яті до українців у своїх Facebook.

Український президент зазначив, що 24 листопада "вагомий привід згадати й осмислити великі трагедії минулого століття, згадати у молитві невинних жертв".

За словами глави держави, цивілізований світ робить все можливе, щоб правда про голод в Україні поширювалася, а злочини тоталітарного режиму отримали історичну та правову оцінку.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Вірю, мільйони невинно загублених душ нарешті змогли знайти вічний спокій" Петро Порошенко

День пам’яті жертв голодоморів - геноциду Українського народу - це вагомий привід згадати і осмислити великі трагедії...

Geplaatst door Петро Порошенко op Vrijdag 23 november 2018

Гройсман у зверненні на своїй сторінці в Facebook підкреслив, що верхівка СРСР 85 років тому усвідомлено влаштувала геноцид проти українського народу.

"Мільйони людей стали жертвами голодомору, який штучно створив радянський режим" Володимир Гройсман

Голодомор 1932-1933. Пам'ятаємо!

85 років тому керівництво СРСР вчинило геноцид проти українців. Мільйони людей стали жертвами голодомору, який штучно створив радянський режим. Цей злочин не має терміну давності. Вічна пам’ять загиблим!

Geplaatst door Volodymyr Groysman op Vrijdag 23 november 2018

За даними Інституту демографії і соціальних досліджень імені Птухи, під час Голодомору в 1930-х роках Україна втратила близько 3,9 млн осіб.

Відповідно до українського законодавства "публічне заперечення Голодомору 1932 -1933 років в Україні визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним".

Нагадаємо, в 2000 році – День пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій, а в 2007 році за Указом Президента Ющенка день назвали «День пам'яті жертв голодоморів».

Як не прикро, але в той час коли відзначали 70-річчя голодомору, не всі держави визнали, що голодомор був геноцидом українського народу, хоча Україна наполягала на офіційному міжнародному визнанні в 2002 році. У 2006-му Верховна Рада все ж визнала його актом геноциду проти українців.

Як повідомляв "Знай.uа", в Америці підтвердили історичний факт.

Також "Знай.uа" писав, що на другій "батьківщині" українців відкрили меморіал жертвам Голодомору.