Константинопольский патріархат планує повернути собі близько 20 церковних будівель, які знаходяться на території України і належали йому до кінця XVII століття.

Про це стало відомо завдяки заяві голови синодального Відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ митрополита Іларіона, пишуть українські ЗМІ.

Українська Православна Церква (УПЦ)
Українська Православна Церква (УПЦ)

"Константинопольський патріархат, готуючи автокефалію, в Томосі про автокефалію має намір викласти власні права і відновити всі ті ставропігії, які колись історично Константинополь мав в Україні, а їх було досить багато в різний час", - повідомив Іларіон.

УПЦ
УПЦ

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

За словами Іларіона, мова йде про монастирі, храми, різні будівлі, в цілому список включає більше 20 об'єктів.

Він також заявив, що список було складено для Константинопольського патріарха одним вченим, який "просто накопав по різним документам інформацію про різного роду подвір'я Константинополя, які були в різні епохи".

Варто нагадати, що намісник Святогірської лаври Української Православної Церкви Московського патріархату, митрополит Арсеній, зробив заяву, що територію лаври охороняють так звані козаки.

"Наші козаки – це місцеве населення зі Святогорська. Отаман нашого козачого полку – це фельдшер швидкої допомоги Віталій Володимирович", - зазначив священнослужитель. Також він додав, що в 90-х було популярним організовувати козачі організації, однак так як вони "були як безпритульні, то почали ближче до лаври ліпитися, адже козацтво завжди було православним".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в неділю, 18 листопада, в італійському Неаполі під час богослужіння світове духовенство і віруючі не повірили власним очам - кров святого Януарія разредилась в руках Блаженнішого Святослава, це справжнє православне диво.

Нагадаємо, Бог терпів і нам велів: Томос вже на порозі УПЦ, ще трохи, ось вам хрест.

Як повідомляв Знай.uа московський клоун в рясі оскандалився заявою про "хворих" та "бідних" українців.

Знай.uа писав, Філарет назвав дату Об'єднавчого собору, крах РПЦ - неминучий.