Українці вкрай не часто проводять вільний час, читаючи книжки, а кожен третій українець не прочитав жодної книжки за рік.

Такий невтішний результат отримали спеціалісти Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, які провели всеукраїнське дослідження "Ukrainian Reading Publishing Data 2018".

Експерти з'ясували такі факти про читання та книжкові уподобання українців.

Третина опитаних прочитали за рік від 1 до 5 книг. Вдвічі менше (14%) прочитали від 6 до 10 книжок, лише 6% − від 10 до 25 книжок, 4% − від 25 до 50 книжок, і лише 2% − більше 50 книжок. А третина - не прочитали жодної книжки.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Фахівці легко вирахували українського читача за віком, рівнем освіти та майновим станом. З'ясувалось, що чим молодша, освіченіша та заможніша людина, тим вона більше читає.

Жінки читають частіше, ніж чоловіки (принаймні кілька разів на тиждень – 33% і 21% відповідно). Також жінки частіше, ніж чоловіки, обирають друковані книжки українських видавництв.

Найпопулярніші жанри

Найбільш охоче українські читачі "ковтають" сучасні детективи. Третина опитаних читали книжки цього жанру впродовж останнього року.

На другому місці з відривом у кілька відсотків – класика (32%).

Один з 4-5 читачів протягом року гортав сторінки фантастики або фентезі, підручники і навчальні посібники, книжки з психології та саморозвитку, літературу для дітей та підлітків, любовні романи, сучасні романи та наукові чи науково-популярні видання.

Найменш популярними виявились комікси та графічна проза.

Серед читачок найпопулярнішими жанрами є класика і любовні романи (третина жінок читали їх впродовж року). Майже стільки ж читали літературу для дітей та підлітків, сучасні детективи та сучасні романи, трішки менше цікавились книжками з психології та саморозвитку.

Найпопулярнішими книжками для чоловіків є сучасні детективи (їх впродовж року читали 40% читачів). Третина опитаних впродовж року читали фантастику чи фентезі, майже стільки ж – класику та наукові і науково-популярні книги.

Найрідше чоловіки читали любовні романи – кожен 25-й.

Як часто українці читають книжки своїм дітям

Кожен п'ятий опитаний читає дітям книжки щодня або кілька разів на тиждень. Кожен десятий – кілька разів на місяць, кожен двадцять п'ятий – кілька разів або раз на рік. І кожен сьомий не читає дітям книжки ніколи. Показово, що люди, які частіше читають самі, частіше читають і дітям.

Цікаво, що майже кожен третій опитаний, який ніколи не читав книжок, каже, що йому в дитинстві не читали батьки.

Електронні та аудіокниги

Електронні та аудіокнижки щодня читають (слухають) лише 4% опитаних, кілька разів на тиждень – 11%.

Дві третини опитаних ніколи не звертались до електронних чи аудіокнижок.

Найчастіше електронні книжки читають зі смартфона – кожен п'ятий (21%) та з комп’ютера (13%). Майже кожен 10-й використовує для цього планшет, і лише кожен 25-й − електронну книжку.

Аудіокнижки найчастіше слухають зі смартфона (8%). 4% опитаних використовують для цього комп’ютер, ще менше − планшет і лише 0,5% слухають аудіокниги з CD-диску.

Чим молодші респонденти, тим частіше вони слухають аудіокниги (їх частка зростає від 10% у віковій групі 46-59 років до 28% серед тих, кому від 15 до 25 років).

З тих, хто читає електронні книжки, переважна більшість завантажує їх в інтернеті безкоштовно - 92%. І лише 8% купують книги на спецсайтах, і лише 3% з них користуються онлайн-підпискою.

Причини невігластва

Опитані, які ніколи не читають (не слухають) ні друкованих, ні електронних чи аудіокнижок, найчастіше пояснюють це відсутністю потреби чи бажання. Так відповіли 2/3 людей.

Ще 11% причиною назвали ціну, 7% − відсутність хороших, цікавих, якісних і корисних книжок.

Нагадаємо, книга може бути справжнім багатством не лише духовним, а й фінансовим. Історія аукціонів знає безліч випадків, коли рідкісні та історично цінні книги продавалися за величезні гроші.

Як повідомляв портал Знай.ua, стало відомо, де можна безкоштовно і абсолютно легально читати і закачувати в PocketBook книги.

Також Знай.ua писав по те, які таємниці приховує книга, написана самим дияволом - "Кодекс Гигас" або "Біблія Диявола".