З 28 листопада вступив у силу указ президента про введення воєнного стану у 10 областях України.

Наразі алгоритм дій місцевої влади, силовиків та правоохоронців ще прописується у Києві. А тим часом на місцях губляться в здогадах, як реалізовувати норми настільки скандально важливого документа. Така невизначеність породжує паніку і підігріває народний страх.

Обмеження пересування

Режим воєнного стану передбачає обмеження свободи пересування.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Це можуть бути перевірки. Припустимо, пасажирів електрички "Київ - Козятин" при в'їзді до Вінницької області можуть вибірково перевірити поліцейські: документи і особисті речі. Щось на кшталт контролю при перетині державного кордону", - кажуть експерти.

Мобільний зв'язок
У жителів 10 регіонів можуть виникнути і проблеми з мобільним зв'язком. У держави з'являються повноваження заблокувати сигнал мобільного зв'язку в цих регіонах або окремих населених пунктах.

"А якщо буде відповідне розпорядження силовиків, то оператори мобільного зв'язку навіть будуть зобов'язані тимчасово перекрити сигнал в регіоні. Тому мама з Вінниці не зможе додзвонитися доньці-студентці до Києва. Точно також і з соцмережами. Їх можуть заблокувати", - розповідають юристи.

Комендантська година

Ще одна потенційна загроза-введення комендантської години.

"На місцевому рівні буде визначатися, в котрій годині всі заклади міста повинні бути закриті на ключ і після котрої години не слід виходити на вулицю. Природно, з концертами, виставками, фестивалями теж, швидше за все, доведеться почекати. Їх можуть скасувати, - аналізують експерти.

Школи і вузи
Прийнятим законом може обмежувати навіть "право на освіту".

"У разі військової агресії навчання в усіх вузах, школах, дитячих садках призупиняється на невизначений період. А приміщення віддаються на потреби військової адміністрації", - говорять юристи.

Що кажуть політологи
Політологи вважають, що режим воєнного стану не так торкнеться пересічних громадян, як політиків, головним чином опонентів чинного президента Петра Порошенка. Прикриваючись прийнятим законом, можна істотно обмежуватися передвиборчі дії опонентів.

Нагадаємо, Росія може розпочати повномасштабну війну проти України, саме тому в країні необхідно було ввести воєнний стан.

Раніше Знай.uа писав про те, що ескалація конфлікту на Азовському морі вплине на ситуацію з продовольством.

Також Знай.uа повідомляв, що українські прикордонники завертають росіян у аеропортах.