Нещодавно виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook докладно розповіла про користь та шкоду улюбленого продукту українців – сала:

" Сало — це суміш жирів. У ньому є насичені жири, а також моно- та поліненасичені жирні кислоти — такі, як в рослинних оліях. З одного боку, у салі досить багато таких некорисних насичених жирів. В 100 грамах — майже 40 грамів, а це подвійна денна норма для нашого організму. За день нам радять їсти не більше, ніж 20-30 грамів насичених жирів…. Попри те, що багато людей бояться холестерину, в салі його не так багато. В 100 грамах сала міститься лише 95 міліграмів — третина денної норми для людей, що не мають атеросклерозу чи інших хронічних хвороб судин. Або ж половина від норми для людей із хворим серцем чи судинами", - зазначила вона.

Втім, в Україні зараз набагато серйозніші проблеми, котрі безпосередньо у компетенції очолюваного нею міністерства – спалах кору, про який Супрун чомусь забула нагадати. На це звернув увагу блогер, юрист Михайло Шнайдер.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"А тим часом, за останній тиждень в Україні на кір захворіли більше 2 тисяч людей, загальна кількість хворих за 2018 рік, перевищила 42 тисячі. Від ускладнень померли 11 дітей і 4 дорослих. За 6 місяців поточного року, в Україні зафіксовано найбільшу кількість хворих кір серед всіх країн Європи. Але сало важливіше і цікавіше. Чи не так, Уляно Джорджевно?", - натякає Шнайдер.

Епідемія кору в Україні: все серйозніше, ніж ми думаємо?

Статистика справді невтішна: за останній тиждень в Україні на кір захворіло ще 2138 людей: 729 дорослих і 1409 дітей. Це на 15% більше, ніж було тижнем раніше. Загалом з початку року на кір захворіли 42 040 людей (15 864 дорослих і 26 176 дітей), а від ускладнень кору померли 15 (4 дорослих і 11 дітей).

Найчастіше хворіють діти 5–9 років, які не отримали другу дозу щеплення КПК вчасно. Станом на 1 листопада кількість дітей, які вчасно отримали першу дозу КПК, складає 76,1%, дві дози - 77,5%.

Якщо брати статистику захворюваності на кір по регіонах, то найвища вона там, де рівень охоплення плановою вакцинацією найменший.

Зокрема, це Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Одеська, Тернопільська області та місто Київ.

Дивіться: Епідемія кору в Києві: дітям без щеплення заборонять відвідувати школу

Нагадаємо, Супрун розповіла жахливу правду про курців і рак легенів. Як повідомляв "Знай.ua", виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла українцям про користь та шкоду сала, яке по праву вважається національним продуктом. Також "Знай.ua", вчені пояснили, як онкологія береться буквально з повітря.