Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла українцям про користь та шкоду сала, яке по праву вважається національним продуктом.

Уляна Супрун
Уляна Супрун

Про це вона написала у Facebook.

"Сало - це суміш жирів. У ньому є насичені жири, а також моно - і поліненасичені жирні кислоти - такі, як в рослинних оліях".

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

З одного боку, зазначила Супрун, некорисних насичених жирів у салі багато: в 100 грамах - майже 40 грамів, а це подвійна денна норма для людського організму.

"За день нам радять їсти не більше, ніж 20-30 грам насичених жирів. Насичені жири - це ті самі висококалорійні жири, надлишок яких пов'язують з ризиком атеросклерозу", - підкреслила вона.

Поряд з цим в 100 грамах сала, за словами Супрун, близько 900 калорій - майже половина денної норми калорій для людини, що помірно рухається. "У салі також немає білків і клітковини, мінералів і ряду необхідних нам поживних речовин. Тобто багато їсти сала не варто", - додала вона.

Однак, це не означає, що споживання сала не корисно, переконує Супрун.

"У салі, все-таки, більше жирів з ненасиченими жирними кислотами. Навіть більше, ніж у вершковому маслі. Такі жири добре впливають на стан судин", - зазначила чиновниця.

Окрім того Супрун підкреслила, що в 100 грамах сала міститься тільки 95 міліграмів холостеріна - третина денної норми для людей, які не мають атеросклерозу або інших хронічних хвороб судин, або ж половина від норми для людей з хворим серцем або судинами.

Супрун порадила, щоб сало принесло максимальну користь для здоров'я, потрібно дотримуватися трьох правил:

- Не вживайте сало у великих кількостях. Надлишок жирів може викликати дискомфорт у шлунку або кишечнику.

- Дивіться свій раціон і враховуйте витрати енергії. Якщо ви раптом з'їли багато сала, то в цей день не варто їсти масло, інші тваринні жири, м'ясо, а також солодощі.

- Поєднуйте сало з крохмалистими продуктами - картоплею, кукурудзяною кашею, хлібом, і гострими компонентами - червоним перцем, гірчицею.

Нагадаємо, ті, хто курить сигарети, хворіють і вмирають від цього захворювання в 15-30 разів частіше.

Раніше Знай.uа писав про те, що українським підліткам хочуть дозволити самостійно обирати свого лікаря та зберігати в таємниці від батьків стан свого здоров'я.

Також Знай.uа повідомляв, що Супрун жорстко взялася за особливі "порошки".