Прянощі не тільки надають смак до їжі, але і поліпшують травлення і володіють великою користю для організму. Про це повідомила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун Facebook.

Уляна Супрун
Уляна Супрун

"Пряні насіння, кора, листя або коріння рослин містять численні органічні сполуки. Це поліфеноли, катехіни, ефірні олії, кислоти і пігменти. Більшість з них мають біологічну активність" - повідомляє вона.

Додамо трохи перцю у стрічку новин🌶 З давніх часів люди використовують прянощі — трави, насіння, коріння рослин із...

Geplaatst door Уляна Супрун op Vrijdag 16 november 2018

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Зокрема прянощі:

Впливають на травлення і набір ваги. Наприклад, перець чилі і куркумін надають позитивний вплив на бактерії кишечника.

Діють на мозок і відчуття. Наприклад, ментол м'яти взаємодіє з холодовими та опіатними рецепторами. Тому м'ята нам здається прохолодною і навіть знеболює.

Можуть викликати ейфорію. Наприклад, ванілін, одна з головних спецій солодощів, допомагає нам відчувати себе щасливими і розслабленими.

Прянощі сприяють більш тривалому збереженню їжі і володіють антимікробними властивостями. Чорний перець, розмарин, чебрець і інші прянощі здатні стримувати ріст мікроорганізмів. Тому деякі спеції можуть мати протизастудний дію.

Мають антиоксидантну дію. Корисними в цьому плані можуть бути паприка, сушені томати, орегано, розмарин, коріандр, кориця і куркумін.

При цьому Супрун підкреслила, що прянощі не є ліками.

"Незважаючи на користь, поки не існує клінічних доказів успішного використання приправ безпосередньо для лікування. Наприклад, протипухлинні ефекти деяких прянощів були доведені, але тільки в лабораторних умовах. На тваринах або людях поки такі дослідження не проведені на належному рівні" - повідомила в. о. міністра.

Нагадаємо, що звичка виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун давати поради по лікуванню і профілактиці, стала не лише приводом для численних жартів, але і пародій.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", медики назвали основні фактори, які провокують серцевий напад: паління цигарок, високий кров'яний тиск, високий рівень холестерину, надмірна вага і діабет.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що жирна риба зменшує ймовірність розвитку симптомів астми у дітей.