Прянощі не тільки надають смак до їжі, але і поліпшують травлення і володіють великою користю для організму. Про це повідомила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун Facebook.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
Підписатися
"Пряні насіння, кора, листя або коріння рослин містять численні органічні сполуки. Це поліфеноли, катехіни, ефірні олії, кислоти і пігменти. Більшість з них мають біологічну активність" - повідомляє вона.
Зокрема прянощі:
Впливають на травлення і набір ваги. Наприклад, перець чилі і куркумін надають позитивний вплив на бактерії кишечника.
Діють на мозок і відчуття. Наприклад, ментол м'яти взаємодіє з холодовими та опіатними рецепторами. Тому м'ята нам здається прохолодною і навіть знеболює.
Можуть викликати ейфорію. Наприклад, ванілін, одна з головних спецій солодощів, допомагає нам відчувати себе щасливими і розслабленими.
Прянощі сприяють більш тривалому збереженню їжі і володіють антимікробними властивостями. Чорний перець, розмарин, чебрець і інші прянощі здатні стримувати ріст мікроорганізмів. Тому деякі спеції можуть мати протизастудний дію.
Мають антиоксидантну дію. Корисними в цьому плані можуть бути паприка, сушені томати, орегано, розмарин, коріандр, кориця і куркумін.
При цьому Супрун підкреслила, що прянощі не є ліками.
"Незважаючи на користь, поки не існує клінічних доказів успішного використання приправ безпосередньо для лікування. Наприклад, протипухлинні ефекти деяких прянощів були доведені, але тільки в лабораторних умовах. На тваринах або людях поки такі дослідження не проведені на належному рівні" - повідомила в. о. міністра.
Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", медики назвали основні фактори, які провокують серцевий напад: паління цигарок, високий кров'яний тиск, високий рівень холестерину, надмірна вага і діабет.
Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що жирна риба зменшує ймовірність розвитку симптомів астми у дітей.