"Головне, що слід пам'ятати - у разі сумнівів у справжності банкнот потрібно не поспішаючи перевірити кілька захисних елементів. У переважній більшості підроблені банкноти гривні виготовляються з використанням копіювальної або комп'ютерної техніки, зокрема струменевих і лазерних принтерів. І якщо просто уважно розглянути банкноту, можна відразу відрізнити підробку від справжньої банкноти", - зазначили в НБУ.

НБУ
НБУ

До того ж, у відомстві уточнюють, що первинний засіб перевірки банкнот на справжність – це водяний знак – зображення, яку видно при розгляданні банкноти проти світла: багатоколірний водяний знак - зображення портрета, що повторює портрет, надрукований на лицьовому боці банкноти, а також світлий елемент водяного знака - зображення цифрового позначення номіналу або графічного знака гривні.

Гривня
Гривня

Є й інші захисні елементи купюр: занурену в товщу паперу захисна стрічка, на якій розміщуються позитивні і негативні тексти і мікротекст рельєфні зображення на поверхні банкнот, може бути визначена пальцями рук на дотик. Дані зображення забезпечуються спеціальним видом друку, при якому фарба на папері лягає опуклим шаром і легко визначається при дотику; приховане зображення - зображення цифрового позначення номіналу, що стає видимим при розгляданні банкноти під гострим кутом до джерела світла.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Нагадаємо, Воєнний стан не перешкода: Гройсман знову втягує Україну в кредитну кабалу МВФ, не розплатимося і на тому світі

Міжнародний валютний фонд анонсував можливе схвалення нової програми співробітництва з Україною після детального вивчення бюджету держави на 2019 рік.

Про це заявила глава МВФ Крістін Лагард після переговорів з президентом України Петром Порошенко, передають ЗМІ.

Як раніше повідомляв "Знай.uа" НБУ остаточно добив популярний банк: що сталося

Також "Знай.ua" писав про те, що Доларові махінації: банки знову наживаються на українцях, і ось як