Під час переговорів у Мінському форматі Україна заявила про необхідність негайного створення п'ятої групи. Це важливо для обговорення повернення україно-російського кордону, створення зони безпеки вздовж кордону з безперешкодним доступом туди СММ ОБСЄ.

Цю інформацію повідомила учасник тристоронньої контактної групи на переговорах в Мінському форматі Ірина Геращенко, передає УНН.

Ірина Геращенко

"Україна вимагає негайного створення п'ятої групи, по межі, яка обговорить повернення україно-російського кордону, створення зони безпеки вздовж кордону з безперешкодним доступом туди СММ ОБСЄ. Ми наполягаємо, щоб це питання було розглянуто і прийнято відповідне рішення в рамках "нормандського формату" Ірина Геращенко

Вона розповіла, що на переговорах українська сторона висловила рішучий протест проти відкритої збройної агресії РФ в Азовському морі.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Геращенко додала, що російська сторона фактично заблокувала обговорення військової провокації на Азові, через що СММ ОБСЄ не можуть потрапити в окупований Новоазовськ та інші території.

Також українська сторона закликала СММ ОБСЄ терміново почати посилений моніторинг акваторії Азовського моря і прилеглих територій, які повинні бути вільні, згідно з мінськими угодами, від важкої зброї і техніки.

Нагадаємо, всі корабли і катери, які належать Державній прикордонній службі України, переведені в режим повної бойової готовності. Про це стало відомо із заяви голови ДПСУ Петра Цигикала.

Так, Цигикал заявив, що робота прикордонників значно посилена після російської агресії по відношенню до кораблів ВМС України в Керченській протоці.

Як повідомляв "Знай.uа", Порошенко пояснив, чого Україна вимагатиме від Путіна.

Також "Знай.uа" писав, захоплення українських моряків: російські "правозахисники" розповіли про умови утримання.