Російська сторона порушила угоду про спільне користування Азовським морем. У зв'язку з цією обставиною Україна має повне право домагатися визнання акваторії моря міжнародною територією в міжнародних інстанціях.

Росія фактично денонсувала договір 2003 року про те, що води Азовського моря можуть використовуватися спільно з Україною, води акваторії повинні бути визнані міжнародними на рівні міжнародних судових інстанцій, визнавши акваторію міжнародною зоною.

Також Україна повинна вислати запрошення НАТО з тим, щоб відкрити Азовське море для навігації кораблів Альянсу.

Про це заявив екс-спецрадник командувача армією США в Європі Марк Войджер.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

"Росія хоче витіснити, взагалі вибити з Чорного моря флот НАТО і США. Уявіть собі ситуацію в майбутньому, коли Україна буде членом НАТО, а натівські кораблі не зможуть заходити в Азовське море? Це ж парадокс!", – зазначив Войджер.

Він переконаний, що НАТО, як і США зокрема, зобов'язані підтримувати Україну не лише заявами та наданням зброї. У тому числі радарів і протикорабельних ракет.

"Якщо росіяни зможуть зараз фактично встановити контроль над морем, то в майбутньому їх буде дуже складно вибити з Азова, навіть правовими методами. Для вашого керівництва (для влади України – прим. ред.) зараз настав момент діяти в міжнародному вимірі", – зазначив американський експерт.

Нагадаємо, Меркель жорстко поставила Путіна на місце: саміт "Великої двадцятки" запам'ятається світу. Вона не перша, хто змушує Путіна забиратися з України на саміті G20.

Як повідомляв Знай. ua, у полонених українських моряків відібрали найцінніше. Полонених українських моряків помістили на карантин в Лефортово.

Знай. ua писав, що ПП з кораблями в Керченській протоці: з'явилися тривожні подробиці і карта. Нещодавно стало відомо, що у вантажного корабля "Lady Maria" внаслідок інциденту пошкодився гвинт двигуна.