Угода по Азовському морю між Україною і Росією від 2003 року складається з п'яти статей. Одна з них – делімітація акваторії моря так і не була реалізована. Сторонам вдалося лише визначити крайні точки.

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в одному з інтерв'ю.

"Що стосується самої угоди, то воно дійсно складається з п'яти статей. Одна з них ніколи не була реалізована, а саме — делімітація Азовського моря. У той же час, сторони визначили крайні точки. Тобто, звідки починаються й закінчуються українська і російська зони. І ми виходимо з того, що правовий режим Азовського моря встановлений у відповідності з міжнародною Морською конвенцією", - пояснила вона.

Зеркаль стверджує, що в разі, якщо Україна денонсує угоду в односторонньому порядку, то вона нічого отримає з точки зору додаткових прав. Крім того, може бути новий територіальний спір з РФ щодо делімітації Азовського моря.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

При цьому російська сторона з квітня 2018 року у водах Азовського моря затримала понад 200 іноземних судів. У відповідь на ці дії Україна посилила угруповання Збройних сил на Азовському напрямку. Крім того, на засіданні 6 вересня РНБО затвердила низку заходів, які будуть спрямовані на захист національних інтересів в південних регіонах, а також акваторіях Азовського і Чорного морів.

Раніше повідомлялося, що повернення Азовського моря під фактичний контроль України - першочергове і нелегке завдання, яке зараз повинна вирішити влада.

Військовий не сумнівається: для забезпечення безпеки на Азовському морі Україні слід йти на радикальні кроки.

"Перш за все, треба негайно розірвати договір 2003 року - раз. Друге - законом провести делімітацію нашого кордону в Азовському морі", - розповідає експерт.

Нагадаємо, як повернути Азовське море: експерт стривожив українців екстремальним сценарієм, буде гаряче.

Як повідомляв "Знай. ua", ЄС і США можуть назавжди вигнати Росію з Азовського моря.

"Знай. ua" писав, що Росія зі страху пригрозила "зміцнити кордон". РФ буде "вибудовувати на кордоні з Україною оборонні ешелони".