Як відомо, у неділю, 23 вересня, кораблі ВМС України "Донбас" і "Корець" пройшли під побудованим Росією Керченським мостом. Але навіть незважаючи на те, що всю "подорож" українські судна пройшли в супроводі російських військових, Україні вдалося реалізувати своє право на вільний прохід Керченською протокою. Про те, що це означає для нашої країни розповів екс-заступник глави генштабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко, передає Апостроф.

Він висловив сподівання, що ця операція стане початком справжнього прориву російської блокади в Азовському морі. За словами Романенка, він ділить цю подію на два аспекти - військовий і військово-політичний.

Ігор Романенко

"Військовий полягає в тому, що через загострення ситуації в Азовському морі на стратегічному рівні було прийнято рішення про створення військово-морської бази. Зрозуміло, що треба захищатися. Формування такого органу управління має підвищити ефективність бойових дій, якщо вони будуть необхідні. Поки ми поступаємося російським силам в акваторії Азовського моря, і тому нам потрібно більш ефективно використовувати всі свої можливості ", - зазначив генерал-лейтенант.

Він також підкреслив, що для свого захисту Україна буде використовувати всі наявні ресурси: артилерію, танки, системи залпового вогню, вертольоти Мі-24, штурмовики і винищувачі, які можуть вражати наземні і надводні сили, а також, якщо необхідно, бомбардувальники.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Корабли ВМС Украины

"Тому створюють цю базу, докладають зусиль, і зайшли два ці судна Військово-морських сил. Одне буде виконувати функції рухомого пункту управління базою - це дуже важливо. Не менш, а може, і більш важливим є те, що ВМС і ЗСУ України спланували і провели перехід двох цих судів з Одеси уздовж кримських берегів, під "знаменитим" мостом і через акваторію Азовського моря в Бердянськ. Україна зробила це, щоб чітко показати, що ми діємо в рамках міжнародних угод", - додав Романенко.

Також він говорить, що даній ситуації дуже важливо було спостерігати реакцію російської сторони. Адже це їх, безумовно, дратувало. Москва розуміла, що, якщо вона буде перешкоджати, це буде мати для неї серйозні міжнародні наслідки через Генасамблею ООН. Важливо, в якому вигляді далі буде існувати договір 2003 року, який був закладений ще за часів Радянського Союзу.

"Ми завдали серйозного ідеологічного, пропагандистського удару по Російській Федерації, і тепер росіяни шукають пояснення проходу українських кораблів в море, де, як вони говорили своїй аудиторії, Росія є повним господарем. Вони будуть шукати вихід з цієї ситуації. З одного боку, продовжувати тиск на Україну в Чорному і Азовському морях. Крім того, дедалі актуальнішим для них стає питання подачі води і електроенергії в Крим, бо ситуація там погіршується. Тобто вони зацікавлені в тому, щоб зв'язати ці питання. Ну, і звичайно, чинити тиск на Україну на оперативному рівні - навколо Азовського моря і Криму", - підсумував екс-заступник глави генштабу.

Нагадаємо, український флот дав потужний бій Путіну, відвоювавши Азовське море.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що аби не визнати поразку, окупанти Азовського моря розганяють до смішного тупий фейк.

Також портал "Знай.ua" писав, що розкрита сумна правда про українських кораблях в Азовському морі.