За різкий стрибок курсу після новини про введення воєнного стану в деяких областях потрібно "дякувати" запасливим українцям – народ по всій країні кинувся скуповувати валюту на чорний день. Соцопитування показали, що українці останні роки активніше почали заощаджувати та скуповують валюту. І саме в доларах найчастіше відкладають гроші "про запас".

Про це повідомляє "Сьогодні".

гроші

Копієчка до копієчки

Згідно з результатами дослідження, майже половина українців дивуть від зарплати до зарплати – 43% взагалі не відкладають гроші. Ще 9-10% мають невеликі заощадження, яких їм вистачить максимум на два місяці. А 8% вважають, що забезпечені на 3-4 місяці. І лише 5% можуть з упевненістю сказати, що залишившись без роботи, протягнуть півроку, а то й більше.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

Найменше людей відкладають кошти у сільсьскій місцевості. Щодо віку, то найбільше заощаджень мають громадяни від 30 до 40 ріків, найменше - ті, кому за 60.

Однак за останній рік тенденція до економії серед українців лише зростає. Так показник у порівнянні з початком 2017 року зріс на 4%.

Що в заначці

Стосовно валютних переваг, то українці за традицією віддають перевагу "зелені". Більшість воліли б зберігати свої накопичення в доларах, так відповіло 43% опитаних. А ось євровалюта, навіть після введення безвізу з ЄС, не особливо в пошані – відкладати в євро вважають вигідним лише 15%. В інших валютах зберігають гроші лише 2% українців.

Невеликий відсоток (12%) вважають надійною національну валюту. Такий же відсоток опитаних вважає, що зберігати заощадження в грошах зовсім не вигідно. Хто заможніший, скуповує нерухомість. Наприклад, квартиру, її можна здавати та отримувати доходи, потім вона перейде у користування дітям.

"Незважаючи на те що більшість українців вважали за краще б зберігати заощадження в іноземній валюті, тільки 15% опитаних за останні три місяці робили валютні операції: 6% – тільки купували, 4% – тільки продавали, 5% – купували і продавали валюту. А переважна більшість жителів країни (82%) за останні три місяці не купували і не продавали валюту", – наводять цифри соціологи.

Нагадаємо, водіям підказали, як економити на пальному.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям підказали, як зекономити на продуктах на Новий рік.

Також Знай.ua писав про те, що через борги в 4 тисячі гривент та більше за газ, українців відріжуть від постачання блакитного палива.

Дивіться: Практичні поради, як уникати зайвих витрат та економити гроші