Щорічно 10 грудня православний світ відзначає свято на честь одного з найбільш важливих церковних образів — ікони Пресвятої Богородиці, іменованої "Знамення" (дата за старим стилем – 27 листопада). На ній зображений образ Божої Матері з молитовно піднятими руками і малюнком Немовля на грудях. Докладно про історію та традиції цього дня читайте далі в нашому матеріалі.

Ікона Божої Матері "Знамення" 10 грудня: історія свята

В 12 столітті князі на чолі з сином Суздальського правителя Боголюбського вели загарбницькі набіги. В 1170 році вони наблизилися до стін Великого Новгорода. Мешканці, побачивши цю картину, стали старанно просити у Бога захисту з допомогою молитов. В третю ніч облоги архієпископ Новгородський почув дивний голос, який наказав принести до стін міста образ Божої Матері.

У той час як процесія з іконою наблизилася до міської стіни, ті, що облягають почали стріляти, і одна з випущених стріл влучила прямо в образ Пресвятої Богородиці. З її очей з'явилися сльози, а обличчя на іконі повернулося у бік міста. Після цього розум ворогів потьмарився, і вони почали вбивати один одного. Таки чином, мирним мешканцям Новгорода вдалося здобути перемогу над загарбниками.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Ікона Божої Матері "Знамення" 10 грудня: традиції і обряди свята

На Знамення люди завжди чекали на щось божественне, сподівалися побачити знаки, які вказують на долю, або прикмети на погоду. В народі також вірили, якщо на світанку цього свята встати обличчям до північного вітру, то він віднесе всі біди й печалі. Ті, що володіють мистецтвом тлумачення знаків запевняють, що знаки є. Головне – їх помітити і правильно "прочитати". Віра в чудеса безсмертна. Вона, як і надія, не покидає людей, які хочуть стати частинкою чогось великого і чарівного.

Крім того, в цей день православні віряни вшановують пам'ять святого Романа. Йому моляться про позбавлення від безпліддя. Якщо вірити писанням, преподобний володів даром чудотворення і допоміг багатьом жінкам завагітніти.