За п'ять днів до відкриття історичного Об’єднавчого Собору, предстоятель Київської православної церкви Київського патріархату Філарет, публічно заявив про власну незгоду із Константинополем.

Цю інформацію повідомляє ТСН.

За словам Філарета, архієреї не приймуть вимог Вселенського патріархату щодо процедури. Наразі існує дві найбільші розбіжності у баченні Собору між Києвом та Константинополем.

Перша

Київський патріархат виступає за те, щоб собор був винятково архієрейським, у той час як в Стамбулі наполягають на участі у ньому вірян та пересічних священиків.

Популярні новини зараз
Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Друга

У Києві вважають, що голосування під час виборів очільника церкви має бути відкритим. Константинополь за таємні вибори.

"Київський патріархат є найбільшою церквою. І від нас залежить, приймемо ми те, що від нас будуть вимагати, чи не приймемо. Якщо це буде корисно нам – то ми приймемо. Якщо це буде не корисно нам, ні державі, ні церкві, то ми просто не проголосуємо, відкинемо". Філарет

У понеділок, 10 грудня в Київському патріархаті повідомили, що продовжують підготовку до Об'єднавчого собору. Там підтвердили, що вноситимуть поправки до регламенту і переконані, що спільне бачення регламенту все ж бкде узгоджене.

Нагадаємо, що напередодні Об'єднавчого собору глава УПЦ Київського патріархату Філарет несподівано стурбував українців заявою, яка стосується процедури отримання автокефалії. Глава УПЦ Київського патріархату несподівано заявив, що є питання, у яких він категорично не погоджується з Константинополем.

Патріарх підкреслив, що через ряд причин його архієреї можуть не прийняти вимог Вселенського Патріархату.

"Київський патріархат є найбільшою церквою і від нас залежить приймемо ми те, що нам будуть пропонувати, чи ні. Якщо це буде корисно нам, то ми приймемо, якщо буде не корисно нам – ні державі, ні українській церкві, ми просто не проголосуємо і відкинемо все", – заявив Філарет.

Раніше Знай.uа писав про те, що президент Петро Порошенко заявив, що вселенському патріарху Варфоломію приходять погрози з Москви у зв'язку з створенням Української автокефальної церкви.

Також Знай.uа повідомляв, що предстоятель РПЦ Патріарх Кирило не може змиритися з тим, що Українська церква відсторонюється від нібито "братньої" РПЦ і отримує автокефалію.