В Україні чотири мільйони працездатних громадян не виплачують Єдиного соціального внеску, це означає, що в майбутньому вони можуть залишитися без пенсій.

Цю інформацію повідомив глава Міністерства соціальної політики України Андрій Рева в ефірі одного з українських телеканалів.

За словами Реви, в країні на постійній основі працюють близько 16 млн громадян, 12 млн з яких виплачують усі податки із зарплат, у тому числі і ЄСВ, тобто відкладають собі на пенсію.

Голова Міністерства соцполітики зазначив, що сплата єдиного соціально внеску роботодавцями – єдиний джерело наповнення Пенсійного фонду та виплат пенсій в Україні.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

У той же час, Рева нагадав про послаблення виплати ЄСВ, проведених в 2016 році. Тоді податкове навантаження на підприємців нібито знизилося. Він переконаний, що зростання ставки податку до рівня 2015 року проблему з недостатнім наповненням ПФУ не вирішить.

"Розмір ставки ЄСВ Верховною Радою був знижений з 38 до 22 відсотків, і, фактично, пенсіонери заплатили великому бізнесу 65 млрд гривень. Але ми не можемо повернути ставку ЄСВ, тому що не можна двічі увійти в одну річку". Андрій Рева

Нагадаємо, з 1 січня 2019 року українців чекає нове підвищення пенсій - цього разу добавку отримають військові пенсіонери. Також влада обіцяє з квітня наступного року ввести автоматичну індексацію всіх пенсій в залежності від інфляції та зростання середніх зарплат, а також передати пенсійному фонду право контролю за своєчасною та повною сплатою ЄСВ. Експерти кажуть, що тільки контроль не допоможе, потрібні заходи, які дозволять значно збільшити надходження в пенсійний фонд за рахунок виведення зарплат з тіні.