Попри заклики світу дотримуватися Мінських домовленостей, нинішня лінія розмежування на Донбасі в зоні бойових дій наполовину не збігається з лінією зіткнення, яка визначена ключовим документом.

Приміром, захоплення російською армією Дебальцеве разом з півтора тисячами квадратних кілометрів території спотворили підписані Росією ж угоди. Більш того, Москва є гарантом їх виконання.

На цьому наголосив представник України в тристоронньої контактній групі Євген Марчук. Він пояснив, підписавши угоду сторони дали гарантії, що наступ не буде, і лінія залишиться недоторканою. Однак уже незабаром росіяни пішли на штурм Дебальцеве.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Таким чином нинішня лінія розмежування порушує мінські домовленості. При цьому представник України зазначив, що влада повинна ефективно доводити інформацію до ключових партнерів на Заході.

Бої за "Дебальцівський плацдарм"

Вважається одним з найбільших зіткнень на Донбасі. З усіх боків у ньому взяли участь тисячі бійців, сотні одиниць техніки й важкої артилерії. Найгостріша фаза тривала майже місяць - з 25 січня до 18 лютого 2015 р. - й включала в себе як масовані артилерійські обстріли, так і перестрілки на малих відстанях зі стрілецької зброї і навіть танкові бої.

Паралельно цьому в столиці Білорусі йшов переговорний процес, який завершився 12 лютого підписанням так званого "Мінська-2".

За офіційною звітністю Генерального штабу ЗСУ під час операції склали два документи: про підсумки зимової кампанії 2014–2015 років та повний аналіз боїв, включно із втратами обох сторін (приблизними).

За бої в районі Дебальцевого державні відзнаки отримали 379 військовослужбовців (у тому числі посмертно — 136), а відзнаки Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ — ще 450 бійців.

Дивіться: Дебальцеве: історія танкового бою

Нагадаємо, у Литві російських пропагандистів вигнали під крики "Слава Україні". Як повідомляв "Знай.ua", британський адмірал попередив українців про страшний план Путіна. Також "Знай.ua" писав, Меркель вимагає від Путіна звільнити українських полонених.