Нещодавній інцидент у Керченській протоці за всіма ознаками нагадує події, які передували початку Першої світової війни, в основному через суттєву напругу між Росією та Заходом.

Так вважає колишній командувач королівськими ВМС Великобританії адмірал Алан Уест.

За його словами, обидві країни зараз дотримуються політики балансування на межі відкритих бойових дій – сторони хочуть "випробувати один одного на міцність".

США звинувачує РФ у тому, що Кремль збирається кинути всі сили проти України, якщо кораблі НАТО розміщені в Чорному морі в якості протидії армії Путіна, це може спровокувати початок нової світової війни.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Саме це (ескалація напруженості) призвело до Першої світової війни. Хоча поштовхом до неї послужило вбивство ерцгерцога Франца Фердинанда, проте тоді, як і зараз велася політика балансування на межі війни", - заявив Уест в коментарі Daily Star.

Він підкреслив, що повномасштабна війна може початися в разі, якщо Путін офіційно введе свої війська в Донбас, а НАТО, в свою чергу, стане на бік України.

"Дуже небезпечно, коли ви починаєте грати в цю гру", - підсумував Уест.

Як відомо, 25 листопада кораблі прикордонної служби ФСБ Росії обстріляли і захопили в Керченській протоці два українських бойових катери і буксир, які заздалегідь не повідомили російську сторону про свій маршрут. Після цього Україна ввела на своїй території воєнний стан.

Президент Росії Володимир Путін назвав інцидент в Керченській протоці "провокацією". Незабаром ракетний есмінець ВМС США McCampbell пройшов в безпосередній близькості від затоки Петра Великого, де знаходиться база Тихоокеанського флоту Росії.

Востаннє про ризик прямого військового зіткнення Росії і США говорили навесні 2018 року в зв'язку з ескалацією конфлікту в Сирії через ймовірне застосування хімічної зброї проти мирного населення поряд з Дамаском.

Дивіться: Атака Росії на Україну: як реагує світ

Нагадаємо, проросійські бойовики готують хімічну атаку на Донбасі. Як повідомляв "Знай.ua", канцлерка Німеччини Анґела Меркель звернулася до президента РФ Володимира Путіна із вимогою негайно звільнити полонених українських моряків. Також "Знай.ua" писав, два російські стратегічні бомбардувальники далекого радіусу дії відправилися у Венесуелу "для участі в навчаннях ВПС".