Стало відомо, що у законопроекті президента Петра Порошенка про припинення дії Договору про дружбу між Україною і Росією пропонується припинити дію зазначеної угоди з 1 квітня 2019 року.

Так, розірвання договору відбудеться на підставі статті 40 документа, згідно з якою до закінчення десятирічного періоду сторона може письмово заявити про своє бажання припинити його дію.

У тексті проекту закону, оприлюдненому на сайті Верховної Ради зазначається, що припинення дії договору "звільняє Україну від будь-якого зобов'язання по його виконанню і не впливає на права, зобов'язання чи правове становище України, що виникли в результаті виконання названого Договору до припинення його дії, відповідно до статті 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів".

Петро Порошенко

Довідка: Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією набув чинності 1 квітня 1999 року. Договір укладено терміном на десять років з автоматичним продовженням на наступні десятирічні періоди.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

Договір став основоположним документом українсько-російських відносин, які передбачали стратегічне партнерство "на основі принципів взаємної поваги, суверенної рівності, територіальної цілісності, непорушності кордонів, мирного врегулювання суперечок, незастосування сили або загрози сили, включаючи економічні та інші способи тиску".

Варто відзначити, що договір не може бути продовжено через військову агресію Росії проти України.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін розповів про кардинальні заходи у сфері співробітництва з Росією, які було застосовано після агресії Кремля в Азовському морі.

Як повідомляв портал Знай.uа, премьер-министр Угорщини Віктор Орбан заявив, що домовленості з чинним керівництвом України для Будапешта неможливі.

Також портал Знай.uа писав, що у понеділок, 3 грудня, Петро Порошенко вніс законопроект про припинення дії "Договору про дружбу і співпрацю з Росією".