День святої Люції у західних християн

У цей день у католиків День святої Люції або Люсії. Вона була мученицею в 3-му столітті за часів Діоклетіана. Саме її ім'я походить від слова «світло» на латинській «lux». Приказка «Зі святої Люції ночі зменшуються» позначає те, що цей день був днем зимового сонцестояння в юліанському календарі.

Легенда свідчить, що у Люції були дуже красиві очі, якими вона зачарувала хлопця, і щоб він не піддався спокусі, виколола собі очі і надіслала молодому чоловікові на тарілці. Тому її вважають цілителькою від хвороб очей в германських і романських країнах.

Але в багатьох країнах є повір'я, що це відьомський день. Саме в цей день, як вважали люди, відьми збивають масло мод мостом, на перехрестях танцюють і затанцьовують до смерті чоловіків. А вночі виходять з відрами і одягають білі покривала на шабаш.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося
Показати ще

Як оберіг в цей день були різні заборони: прясти, шити (щоб пальці не перегнуло і робота не зіпсувалася або кури не перестали нестися). А якщо жінка, що годує, порушить заборону, то у неї буде запалення грудей. Також заборонено було прати, пекти хліб, ламати і розбивати що завгодно і працювати на конях.

День святого апостола Андрія Первозванного

У православ'ї це день пам'яті Апостола Андрія Первозванного, який був одним з 12-ти апостолів, братом апостола Петра. Вони з Петром народилися в Віфсаїді і були звичайними рибалками. Андрія Ісус першим покликав до себе в учні, тому і Первозванний. Також вважається, що Андрій був ще й учнем Іоанна Хрестителя.

Православні свята:

  • Священномученика Іоанна Честнова, пресвітера.
  • Апостола Андрія Первозванного .
  • Різдвяний піст.

Народне свято Андрій Зимовий

На Русі в цей день слухали воду, якщо стоїть спокійно, то зима буде теплою і без хуртовин, а якщо гуде і стогне - чекай бурі, сильного морозу і нещасливого року. Цей день знахарі і цілителі вважали своїм святом. А дівчата молилися святому про хорошого нареченого і всіляко на нього ворожили. Це була як репетиція перед великими святочними ворожіннями. Дівчині, щоб ворожіння пройшло правильно, потрібно було дотримуватися перед цим посту, але так, щоб ніхто не знав.

Іменини

Андрій, Іван

Раніше Знай.ua повідомляв, що поліція Техасу в США заарештувала 31-річного чоловіка, який розповів дітям, що Санта-Клауса не існує.

Нагадуємо, стало відомо, якою буде погода на Новий Рік. Українців попередили, до чого готуватися

Як повідомляв портал Знай.ua, киянам розповіли, коли офіційно відкриються ялинкові ярмарки і чому не варто купувати новорічні дерева раніше.