Повір'я

Ніч на Андрія називали Андрієвою ніччю і проводили різні обряди і гадання. За повір'ям, уві сні незаміжній дівчині і нежонатому хлопцеві може з'явитися образ майбутнього чоловіка або жінки. А хлопці, вставши до сходу сонця, наливали колодязну воду в глиняну миску, виходили на ганок і, нахилившись, слухали, яке жіноче ім'я скаже вода, та й в дружини призначена.

Якщо дівчина хотіла дізнатися свою долю, то ввечері потрібно було дотримуватися посту, так, щоб ніхто не дізнався. Під час вечері вона повинна відламати шматочок свого хліба, який потім покладе під подушку. При цьому потрібно сказати: «Суджений, ряджений, приходь до мене вечеряти». А якщо зірвати гілочку з фруктового дерева і поставити її в воду, то якщо вона зазеленіє на Різдво, значить в цьому році дівчина заміж вийде.

Знахарі і цілителі вважали день Андрія Первозванного своїм святом. Для лікувальних цілей 13 грудня вони використовували траву веронику - «обережну Андрєєву траву, терпку та гірку».

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Прикмети і приказки

  • Якщо 13 грудня піде сніг і не розтане, то буде лежати ще 110 днів.
  • Якщо на Андрія не випаде сніг, зима буде теплою.
  • Якщо в цей день морозно, але ясно, то бути доброму і гарному врожаю.
  • Якщо в День Андрія вогонь в печі горить червоним полум'ям, то скоро почнеться холоднеча, а якщо білим - відлига.
  • Перед тим, як набрати з ополонки води, її слухали. Якщо чувся шум, то бути хуртовини, а якщо стояла тиша, то зима буде спокійною.
  • Народжені 13 грудня перебувають під сильним захистом. З будь-якої ситуації вони виходять з гідністю.

Раніше Знай.ua повідомляв, що поліція Техасу в США заарештувала 31-річного чоловіка, який розповів дітям, що Санта-Клауса не існує.

Нагадуємо, стало відомо, якою буде погода на Новий Рік. Українців попередили, до чого готуватися

Як повідомляв портал Знай.ua, киянам розповіли, коли офіційно відкриються ялинкові ярмарки і чому не варто купувати новорічні дерева раніше.