Історія свята

Андрій народився в Віфсаїді Галілейськоій, але пізніше він жив в Капернаумі і займався рибальством разом із братом. Навіть в юному віці він гаряче молився Богу. Не одружився, а став учнем Іоанна Хрестителя.Він же вказав Андрію на Ісуса, і майбутній апостол відразу пішов за Спасителем, ставши його першим учнем, і привів до нього свого брата, який став апостолом Петром.

Після Вознесіння, якому він був свідком, повертається в Єрусалим, наповнимся Духом Святим, як передбачив Господь і відправився подорожувати і проповідувати в Малій Азії, Фракії, Македонії, Скіфії, Причорномор'ї. Андрій піднявся навіть до місця, де пізніше буде Київ. Нестор Літописець пише, що Андрій поставив хрест на київських горах і звернувся до своїх учнів: «Бачите гори ці? На цих горах засяє благодать Божа, буде місто велике, і Бог спорудить багато церков ». Далі просунувся на північ, відправився в Рим і повернувся до Фракії. На його шляху часто зустрічалися язичники, які били і виганяли апостола. Мученицьку смерть прийняв у 62 році в місті Патри.

Господь з допомогою Андрія Первозванного творив багато чудес, зцілив тяжкохворого знатного городянина Сосія, дружину правителя Максимілла, брата імператора філософа Стратоклія. Тому багато жителів міста стали християнами. Але правитель міста Егеат не вірив в Христа, як би не старався Андрій, правитель розгнівався і наказав розіп'яти апостола. Ноги і руки не прибивали до хреста, щоб апостол мучився довше.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

За переказами, хрест, на якому був розп'ятий святий апостол Андрій Первозванний, мав форму літери «Х» і отримав назву «Андріївський хрест». Протягом двох днів, все ще на хресті апостол продовжував навчати городян, які збиралися поруч, люди співчували йому і просили зняти апостола. Егеат злякався народу і хотів припинити страту. Але апостол помолився, щоб Бог дав йому хресну смерть, і руки воїнів, які хотіли зняти його, не виконували наказів їм. Розп'ятий апостол, віддавши Богу хвалу, вимовив: «Господи, Ісусе Христе, прийми дух мій». Хрест освятило яскраве сяйво світла Божественного, а коли воно зникло, Андрій помер. Максимілла, дружина правителя, зняла з хреста тіло апостола і з честю похоронила його.

Традиції свята

У ночі на цей день була своя назва - Андріївська ніч. В цей час проводили магічні обряди і різні ворожіння, в основному ворожили молоді дівчата на весілля і нареченого. А хлопці наливали воду в глиняну миску з колодязя до сходу сонця і слухали, яке ім'я їм скаже вода.

Для знахарів і цілителів це було своє свято. Особливо використовували сьогодні траву веронику, з якої звивали віночок і надягали його на голову тим, кого мучили погані думки.

Раніше Знай.ua повідомляв, що поліція Техасу в США заарештувала 31-річного чоловіка, який розповів дітям, що Санта-Клауса не існує.

Нагадуємо, стало відомо, якою буде погода на Новий Рік. Українців попередили, до чого готуватися

Як повідомляв портал Знай.ua, киянам розповіли, коли офіційно відкриються ялинкові ярмарки і чому не варто купувати новорічні дерева раніше.