Командувач ВМС Ігор Воронченко розкрив подальші кроки України у морі після російської агресії у Керченській протоці.

Про він розповів у інтерв'ю агентству Голос Америки під час робочого візиту в США.

У гібридної війні, яку Росія веде проти України, країна вистоїть і переможе тільки за рахунок колективної безпеки, вважає командувач ВМС.

ЗСУ
ЗСУ

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Для захисту території та стримування агресії Росії на морі Україні потрібно терміново сформувати так званий "москітний" (той, що складається з малих і маневрених кораблів, - ред.) флот.

"Як можна швидше побудувати" москітний "компонент корабельного складу, який міг би оперативно реагувати на всі ці події і мав би достатній бойовий потенціал", - наголосив він.

За словами Воронченка, на цьому шляху розвитку "є деякі проблеми", які вже обговорило військово-політичне керівництво, в тому числі з міжнародними союзниками і партнерами.

"На жаль, кораблі більшого класу - корвети і фрегати - будуються і передаються флоту не один рік. Це довгострокова перспектива", - уточнив він.

Воронченко відмовився коментувати, які саме домовленості були досягнуті в Вашингтоні, пославшись на засекреченість цих даних, однак при цьому підкреслив, що він "дуже задоволений" результатами робочої поїздки.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко розповів, яке покарання чекає на Росію за порушення міжнародного законодавства та викрадення українських моряків і морських суден.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко 12-13 грудня перебуває з робочим візитом у Брюсселі (Бельгія) в рамках засідання Європейської Ради.

В ході засідання мова йшла про агресію РФ у Керченській протоці. Про це президент написав у Twitter.

За словами Порошенка, російським кораблям можуть заборонити заходити у порти Європейського Союзу та США. Перемовини з міжнародними партнерами про можливу заборону вже розпочалися.

Раніше Знай.uа писав про те, що у Вашингтоні глави МЗС і міноборони США і Канади засудили обстріл і захоплення українських кораблів і моряків російськими військовими в Керченській протоці.

Також Знай.uа повідомляв, що правозахисник Еміль Курбединов, який представляє інтереси українських полонених моряків, провідав командира судна "Нікополь" Богдана Небилицю.