Президент Петро Порошенко розповів, яке покарання чекає на Росію за порушення міжнародного законодавства та викрадення українських моряків і морських суден.

Президент України Петро Порошенко 12-13 грудня перебуває з робочим візитом у Брюсселі (Бельгія) в рамках засідання Європейської Ради.

В ході засідання мова йшла про агресію РФ у Керченській протоці. Про це президент написав у Twitter.

За словами Порошенка, російським кораблям можуть заборонити заходити у порти Європейського Союзу та США. Перемовини з міжнародними партнерами про можливу заборону вже розпочалися.

"З міжнародними партнерами ми вже почали обговорювати можливості скасувати дозвіл кораблям РФ заходити до портів ЄС та США", – йдеться у пості президента.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Крім того, обговорюється можливість подальшого розширення санкцій проти Росії за агресію в Азовському морі.

"Санкції – це не покарання. Покарання буде за рішенням судів за порушення міжнародного законодавства. Санкції – це сигнал для РФ – негайно і безумовно повернути українських моряків та кораблі і відновити свободу судноплавства", – написав Порошенко.

Спільна з Віце-президентом Європейської Комісії зустріч з представниками ЗМІ

Те, що трапилося в Керченській протоці, було відкритим актом агресії, відповідно до міжнародного права (резолюція ООН 3314 1974 року). Закликаємо Європарламент ввести додаткові санкції проти РФ! Санкції – це не покарання. Покарання буде за рішенням судів за порушення міжнародного законодавства. Санкції – це сигнал для РФ – негайно і безумовно повернути українських моряків та кораблі і відновити свободу судноплавства. З міжнародними партнерами ми вже почали обговорювати можливості скасувати дозвіл кораблям РФ заходити до портів ЄС та США. Вдячний Valdis Dombrovskis за обнадійливі меседжі щодо України. What happened in the Kerch Strait was an open act of aggression, in accordance with international law (UN resolution 3314 of 1974). We call on the European Parliament to impose additional sanctions against the Russian Federation! Sanctions are not a punishment. Punishment will be ordered by the courts for violation of international law. Sanctions are a signal for the Russian Federation - to immediately and unconditionally return Ukrainian sailors and ships and restore freedom of navigation. Together with international partners, we have already begun discussing the possibility of canceling the permission for the Russian ships to enter the ports of the EU and the United States. Grateful to Valdis Dombrovskis for promising messages concerning Ukraine. The European Council has decided to allocate 4 million euro for humanitarian assistance to Donbas. This is another result of our cooperation. I congratulate the EU and residents of Donbas on this important decision for Ukraine. We also discussed specific areas of work within the framework of the Azov region's support package. In particular, the reconstruction of the Shidnyi (East) neighborhood, which was hit by a fire in 2015. Water purification stations in Donbas, road reconstruction and electrification of railways.

Geplaatst door Петро Порошенко op Donderdag 13 december 2018

Зазначимо, що 12 грудня Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав країни ЄС закрити для російських суден, які прибувають з Азовського моря, доступ до портів Євросоюзу до того часу, поки Росія не звільнить прохід Керченською протокою в Азовське море.

"Європарламент закликає країни-членів закрити доступ до портів ЄС для російських суден, які прибувають з Азовського моря, доки Росія не відновить вільну навігацію через Керченську протоку та в Азовському морі", – йдеться у резолюції.

Нагадаємо, Європейський парламент готовий прийняти резолюцію із закликом до країн Євросоюзу закрити порти для російських кораблів.

Як повідомляв портал Знай.ua, у відповідь на агресивні дії Росії в Чорному і Азовському моорях НАТО допоможе Україні поліпшити боєздатність Військово-морських сил, надасть Україні політичну і практичну допомогу в протистоянні агресії РФ.

Також Знай.ua писав, Європарламент проголосував за припинення реалізації проекту газопроводу Північний потік-2. Про це йдеться в прийнятій в середу, 12 грудня, резолюції. Згідно з ухваленим рішенням, Європарламент вважає проект Nord Stream 2 суто політичним, який несе небезпеку енергетичній безпеці Європи.