Цькування та фізичний тиск на дітей неприпустимий у школах. Якщо раніше часто на це дивилися крізь пальці, то сьогодні в Україні вирішили жорстко карати учасників конфлікту. Верховна Рада ухвалила новий законопроект, який передбачає штрафи за булінг.

Відповідний закон підтримали 228 народних депутатів

Законом визначено, що булінг (цькування) — це діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Тобто це моральне або фізичне насилля, яке може спричинити моральну травму дитині, що в майбутньому може мати вкрай негативні наслідки.

Популярні новини зараз
Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Якщо зафіксовано факт булінгу, учасники понесе адміністративну відповідальність. Так, цькування та знущання над дітьми тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти (850 грн) до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ) (1700 грн) або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Водночас за булінг, вчинений групою осіб або повторно протягом року передбачає штрафи вже подвійні. (1700 грн) до двохсот НМДГ (3400 грн) або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

Булінг, вчинений дітьми від чотирнадцяти до шістнадцяти років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють. Його розмір, відповідно до ухваленого закону, становить від п’ятдесяти (850 грн) до ста НМДГ (1700 грн) або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Також штрафи передбачені і для працівників навчального закладу. Якщо ті приховують сам факт або вчасно не повідомляють батьків та правоохоронні органи, їм загрожуть штрафи від п’ятдесяти (850 грн) до ста НМДГ (1700 грн) або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку.

Закон зобов'язує навчальні заклади роз'яснювати на своїх веб-сайтах правила поведінки учнів, плани заходів, спрямованих на запобігання та протидії булінгу тощо.

Нагадаємо, на прикладі випусконого показали масштаби здирництва в українських школах.

Як повідомляв раніше портал Знай.ua, елітний столичний ліцев втрапив у гучний скандал.

Раніше портал Знай.ua писав, що в українській шклі завуч на очах у всього класу обрізала волосся неохайній учениці.

Дивіться: Булінг у школах. Як діяти батькам жертв