Українці вже звикли до того, що новорічні свята та початок нового року супроводжуються підвищенням цін за всіма можливими позиціями.

супермаркет
супермаркет

Днями Державна служба статистики оприлюднила звіт, що містить у собі зміни цін на основні товари і послуги в Україні за рік.

Про це пишуть ЗМІ з посиланням на відповідну інформацію Держстату.

Згідно з даними відомства, найбільше подорожчав проїзд в громадському транспорті - на 26%. Відчутно піднялися ціни на пальне - скраплений газ та дизель на 20%, бензин - на 12%. Вартість оренди житла зросла на 10%.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Подорожчання бензину
Подорожчання бензину

Також відчутно зросли ціни на продукти харчування. Вартість цибулі, капусти та моркви виросла на 50%, хліб подорожчав на 17%, риба і ковбаса - на 10%.

супермаркет
супермаркет

При цьому ціни на гречку, яблука і цукор навпаки - знизилися. При цьому зниження цін на яблука стало рекордним за рахунок великого врожаю.

Нагадаємо, життя для простих українців стає все більш складним та плачевним. Це можна зрозуміти по купівельнісй спроможності, тобто скільки на мінімальну зарплату та пенсію можна придбати необхідних продуктів. За останній рік ця спроможність знизилась на 10%.

супермаркет
супермаркет

Про це говорить директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на сторінці в Facebook.

Експерти мереж порахували, як змінилася купівельна спроможність із початку 2018 року на головні продукти, які купують українці щодня.

Як повідомляв портал Знай.ua, у 2019 році в Україні значно подорожчають крупи. Експерти прогнозують зростання цін на манку, ячмінну і кукурудзяну крупу. З радісних новин - пшоно стане доступнішим.

супермаркет
супермаркет

Як розповів директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко, зараз пшоно коштує понад 20 гривень за кілограм, передає Gazeta.ua.

"У 2019-му трохи дорожчатиме хліб. Перш за все чорний. Білому зростати вже нікуди. У Європі він коштує на 30 відсотків дешевше, ніж у нас", - зазначає Олексій Дорошенко.

Також Знай.ua писав про те, що українці перед святами намагаються заощадити та активно скуповують товари "за акцією".