У деяких областях України до нової помісної церкви перейшли вже по 20 громад з-під крила Московського патріархату.

Хоча зараз ще законодавчо не унормовні подібні переходи. Також є політичні сили, які противляться прийняттю відповідного законодавства. Про це повідомив директор департаменту у справах релігій Міністерства культури України Андрій Юраш в інтерв’ю "Главкому".

"Це стосується законопроекту №4128 про внесення змін у закон "Про свободу совісті та релігійні організації", що докладно прописує, як має відбутися зміна підлеглості релігійної громади. Протистоять ті самі політичні, релігійні сили, які протидіяли і першому законові (про перейменування)", - розповів Юраш.

За його словами, ці зміни законодавства допомагають вирішувати всі проблеми не конфліктним, а закріпленим у законах способом, урегульовувати всі драматичні ситуації зрозумілим шляхом.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Ситуація диктує, обставини визначають, що цей закон потрібен і має бути підтриманим. Після утворення Української помісної православної церкви і її конституювання, почнеться масовий перехід громад. Рано чи пізно цей рух потрібно буде унормовувати, давати логіку, визначати можливості. Прийняття цього закону є річчю невідворотною. Якщо у частини політикуму, яка готова до прийняття цього закону, ще немає 100% підтримки, то ситуація, яка виникне після отримання Томосу і початку усіх процесів, прискорить прийняття цього законопроекту", - сказав він.

Крім того, посадовець наголосив, що є шість областей, де зараз найбільше релігійних громад, які заявили про намір перейти.

"Вінницька, Житомирська, Херсонська, Черкаська, Волинська, Чернівецька. Це ті шість областей, з яких до нас приходили сигнали про це. Думаю, міркують про перехід абсолютно в усіх областях. Інша річ, що поки що не почався масовий рух", - розповів він.

Також Юраш підкреслив, що держава не втручалася і не втручається у справи церкви.

"Держава на цьому етапі може тільки допомогти створенням законодавчих механізмів вирішення усіх проблем. Самі громади без жодного зовнішнього втручання можуть і повинні реагувати на реалії суспільного розвитку", - додав він.

Нагадаємо, Путін публічно змінив точку зору і визнав існування українського народу.

Як повідомляв Знай.uа Філарет розповів, як насправді "шантажували" конкурента Єпіфанія: все заради того, щоб зберегти єдність.

Знай.uа писав, Порошенко підписав доленосний закон: московським попам прийшов кінець.