Константинопольський патріарх Варфоломій назвав дату, коли Україна отримає Томос. Він підтвердив намір надати його українській православній церкві 6 січня.

Про це патріарх Варфоломій заявив у понеділок, 31 грудня, на новорічній церемонії.

"Тут, в материнській церкві, вони отримають Томос про автокефалію. Було, як відомо, багато протидії, дуже жорсткої протидії цьому історичному рішенню нашого Вселенського патріархату", — сказав Константинопольський патріарх.

Процедура надання томосу про автокефалію Православної церкви України Вселенським патріархом відбудеться 5 січня 2019 року.

"Однак це не буде перешкодою для нас, оскільки ми формуємо наше рішення на святих канонах, на привілеї Вселенського патріархату, на порядку і традиціях православ'я", — додав Варфоломій.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Патріарх Варфоломій

15 грудня в Софійському соборі в Києві пройшов об'єднавчий собор, завданням якого було створення помісної української православної церкви. У ході собору обрали предстоятелем єдиної Православної церкви України митрополита Єпіфанія. Вселенський патріархат визнав підсумки собору і запросив Єпіфанія на Фанар 6 січня 2019 року для вручення томосу про автокефалію української православної церкви.

Раніше повідомлялося, що новообраний предстоятель нової УПЦ Епіфаній пояснив, що не може бути двох канонічних митрополитів київських, бо Онуфрій тепер тільки митрополит РПЦ в Україні.

Нагадаємо, Константинополь забув про Кирила: Вселенський патріархат поставив Єпіфанія і українську церкву вище РПЦ.

Як повідомляв "Знай.ua", Епіфаній вперше відслужив у Києві: Томос близько. У Михайлівському соборі зібралося близько 200 осіб. Обстановка спокійна.

Раніше портал "Знай.ua" писав, Митрополит Епіфаній показав Москві, що таке священний обов'язок: "Ми готові прийняти їх з братньою любов'ю". "Після цього документа ми будемо формувати всі відповідні органи".