Політолог і соціолог Віктор Небоженко висловив думку, що Кремль до останнього був впевнений у провалі Єдиної української православної церкви – російська влада сподівалася, Філарет не піде на поступки і буде стояти на своєму, поки не стане керувати.

За словами експерта, саме Філарет практично все своє життя активно відстоював інтереси релігійної незалежності нашої держави, він з надією чекав, що нарешті-то в Україні з'явиться президент, який підставить йому плече і допоможе вибирати право на самостійну церкву.

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет
Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет

І тут - довгоочікувана перемога, але доводиться стояти в стороні.

При цьому, патріарх Філарет знайшов в собі сили і зняв масу питань. Росія сподівалася, що новим предстоятелем буде саме Філарет, його можна було доводити до труни, але Філарет відійшов в сторону і всі "домашні завдання" росіян, як себе вести, коли буде конфлікт між однією церквою, другою церквою, найстарішим Філаретом.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Епіфаній
Епіфаній

Втім, на його місце прийшов молодий митрополит Епіфаній, який справедливо заявив, що він людина нова, не несе ніякої відповідальності, але готовий разом працювати.

Об'єднавчий cобор Української православної церкви
Об'єднавчий cобор Української православної церкви

На думку, експерта, Епіфанію потрібно акуратно, не поспішаючи ,проводити об'єднавчі процеси, щоб не допустити помилок.

Дивіться: Патріарх Філарет про нову українську церкву

Нагадаємо, митрополит Черкаський і Канівський Софроній, якого називали одним із найвпливовіших проукраїнських ієрархів УПЦ МП, різко розкритикував події, пов'язані із наданням Томосу. Як повідомляв "Знай.ua", у Тернопільській області в Православну церкву України перейшов храм Благовіщення Пресвятої Богородиці, що розташований в селі Трибухівці. Також "Знай.ua" писав, у деяких областях України до нової помісної церкви перейшли вже по 20 громад з-під крила Московського патріархату.