Повір'я

Східні слов'яни вважали святу Анастасію Узорішительницю покровителькою вагітних жінок. Під час пологів молилися саме їй. Справа в тому, що вагітність розуміли, як тяжкість, адже носити дитину було важко, це була ноша, тягар. Було слова «беремя», яке означало ношу або в'язку. Тому народження дитини розумілося як звільнення з в'язанки. Вузол мав важливе символічне значення. Щоб не було проблем з дитиною у вагітної, пуповина не обматувалась, вагітній не можна було весь час навіть змотувати мотузки, зав'язувати вузлики, сукати нитки. А коли жінка народжує у неї в одязі не повинно бути вузлів.

Для вагітних сьогодні ще варили пісну кашу, яка за повір'ям повинна захистити від усіх хвороб. Кожна сім'я славила свій рід і предків, віддавали шану матерям.

Але у болгар в Родопах і Странджі був більш темний день. Свята шанувалася у них як «Нашташа», «Чорна свята» чи «Чорна Баба». Вони пов'язували цей день зі смертю, тому жінки не працювали, щоб будинок не почорнів, тобто, щоб ніхто з рідних не помер.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Також не можна було бити тварин – будуть проблем з ногами, і проколювати вуха – будуть довго заростати.

Прикмети і приказки

  • Яка погода у Настасіїн день, така і в жовтні.
  • Якщо у Настасіїн день з дахів звисає багато бурульок, то рік буде багатим на врожай.
  • Якщо хмари по небу пливуть проти вітру, то скоро почнеться снігопад.
  • Якщо кількість води в річці зменшилася, то влітку почнеться посуха, а у рибалок буде маленький улов.
  • Народжені 4 січня принесуть славу свого будинку. Носити їм слід яшму.

Раніше Знай.ua писав, скільки українці будуть відпочивати цього року. Вже відомий повний список вихідних і святкових днів у 2019 році.

Нагадуємо, у Донецьку в новорічну ніч явно показали, що Донбас – це Україна

Раніше Знай.ua повідомляв, що після отримання Томосу українці масово переходять у ряди УПЦ КП.