Туциндан

5 січня, перед Різдвом це свято відзначають у Чорногорії, Сербії та Боснії. Також його називають Тучин день або Хмарний день. Різдво святкують три дні, і це – перший. Хоча свято і православне, але в обрядах часто зустрічаються язичницькі елементи, які збереглися ще з часів святого Сави. В цей день, за повір'ям, не карають дітей, а то вони цілий рік будуть себе погано вести. А для свята забивають порося або баранчика, яких готуватимуть 6-го числа і подаватимуть на Різдво. Проте в деяких місцях гусак або індичка стають головним блюдом на столі.

День народження Гуру Гобінда Сінха

Це свято відзначають індійські сикхи. Гуру Гобінд Сінх – десятий і останній. Його день народження відзначають у залежності від системи календаря, тобто він може бути в різні дні. По системі Бікрамі його відзначають у листопаді, грудні або січні. Іноді навіть двічі на рік. Гобінд Сінх – філософ і поет, особливо відомий створенням мілітаризованої сикхської громади «хальса». Щоб вступити до неї потрібно було прийняти деякі дуже жорсткі зобов'язання. Також він придумав правила поведінки та одягу.

Свято Зервана-Карана

Це зороастрійське свято в ніч з 4 на 5 січня. Сонце якраз входить в 15 градус Козерога. А перед цим нічого не святкують цей час вважається днем мовчання і порожнечі. Чим більше промовчиш, тим краще. Також зі сходу до заходу слід поститися і не пити нічого. Запалюють два вогні.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись
Показати ще

Зерван-Карана символізує замкнутий час, в якому живуть люди через подвійність природи. Людина в своєму тілі живе в часі замкнутому і циклічно, народжуючись і вмираючи. Але її Дух і Душа безсмертні і перебувають у вічному. В цей день священними рослинами вважаються ялина і сосна, ними прикрашають оселю. Також запалюють смолоскипи, влаштовують ходи з ними, запалюють масляні лампи, влаштовують карнавали та маскаради. Прийнято ще купувати годинник і ворожити про майбутнє.

Православні свята:

  • Субота перед Різдвом Христовим.
  • День пам'яті священномученика Василя і преподобномучеників Макарія та Івана.
  • Десяти мучеників критських.

Федулів день

День отримав свою назву на честь святого Феодула. Наші предки в цей день приділяли найбільше уваги худобі і птиці. Хороший господар давав більше корму, наводив порядок у місцях тримання тварин. А також прийнято у цей день пекти печиво у формі корів, птахів і овець. Це робили, щоб вигнати злих духів, а добрих залучити.

Іменини

Василь, Іван, Макар, Наум, Павло, Феодул

Раніше Знай.ua писав, скільки українці будуть відпочивати цього року. Вже відомий повний список вихідних і святкових днів у 2019 році.

Нагадуємо, у Донецьку в новорічну ніч явно показали, що Донбас – це Україна

Раніше Знай.ua повідомляв, що після отримання Томосу українці масово переходять у ряди УПЦ КП.