Влада можливо отримають повноваження, щоб влаштувати масштабні перевірки фактів проживання громадян у місцях їх реєстрації. Цим займеться офіс реформи адміністративних послуг при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі.

Про це повідомляє інформаційний портал Politeka.

Перевірки передбачені законопроектом "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", розроблений чиновниками.

У мережі поширюється інформація, що окумент пропонує дозволити органам реєстрації масові перевірки громадян. Передбачається, що дані про місце проживання або про зняття з реєстрації місце проживання будуть вноситися в Єдину інформаційну систему.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Громадян старше 14 років мають намір зобов'язати протягом 30 днів особисто або через інтернет подати заяву про реєстрацію свого місця проживання. Також про місце свого перебування повинні будуть поінформувати орган реєстрації українці, які підлягають призову на строкову військову службу або приймають участь в судовому процесі.

За інформацією в мережі, уповноважені особи органів влади в ході перевірки отримають право дослідити житлове приміщення на предмет наявності ознак проживання зареєстрованого в ньому громадянина.

Перевіряючі будуть опитувати сусідів, а також перевіряти наявність одягу, засобів гігієни та інші докази проживання.

Однак насправді новий законопроект "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" не має положень про проведення перевірок фактів проживання громадян у місцях їх реєстрації і не узаконює встановлення відповідальності у вигляді штрафів за проживання без реєстрації.

Варто знати, що новий законопроект не дає представникам органів влади права дослідити житлове приміщення на предмет присутності в ньому зареєстрованого в ньому громадянина, а також на опитування сусідів.

Тобто, новий закон "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" не передбачає жодних перевірок та покарань.

Очікується, що Єдина інформаційна система почне діяти з 1 липня 2019 року. Громадяни, які не зареєстровані за місцем проживання, зможуть безкоштовно це зробити до 31 березня 2021 року.

Нагадаємо, голосування за ID-карт: що важливо знати кожному українцю. У зв'язку з прийнятим в Україні вимогою про обов'язкове отримання біопаспортів нового зразка, багатьох громадян хвилює питання – а як тепер голосувати на виборах президента, які вже "на носі".

Як повідомляв Знай. ua, Медреформа остаточно доб'є українців в 2019-му: грошей не вистачає. Медичні нововведення мають серйозні недоліки.

Знай. ua писав, щоладельцы ID-карт опинилися в заручниках: українцям масово відмовляють у послугах. В НБУ запевняють, що все добре.