Надання автокефалії українській церкві є перемогою також і для Вселенського патріархату, заявив релігієзнавець Ігор Козловський, про що повідомляє 5 канал.

Як розповів Козловський: "Що стосується Вселенського Патріархату, то для нього це теж перемога, тому що така церква, як ПЦУ, з її величезною кількістю віруючих, буде суттєвою підтримкою для Вселенського Патріархату, який, нарешті, поставив питання про своє канонічному першості серед усіх православних церков. І певною мірою — це поразка для Московського Патріархату, який весь ХХ століття намагався стати першим. І таке повернення свого історичного першості для Вселенського Патріархату саме через Томосу для Православної Церкви України – це і є перемогою всього Вселенського православ'я, не тільки Вселенського Патріархату".

Крім того, він зазначив, що українська патріархальна церква нарешті знайшла своє місце серед канонічних церков і це є надзвичайною подією. В той же час це і виклик для громадянського суспільства, не обов'язково православних, свого роду іспит для громадян, оскільки не всі ще розуміють, що ж насправді відбувається.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Релігієзнавець підкреслив, що створення та поступове об'єднання в одне ціле українського православ'я буде складним, а бути може і проблемним процесом, однак це, за його словами, є іспитом для всіх.

Крім цього, Козловський дав відповідь на питання про те, чи повинні люди, які хрестилися в Московському Патріархаті, хреститься по-новому: "Ні, всі хрещені православні вони вже хрещені, тому перехрещуватися не треба".

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що президент України Петро Порошенко вручив Вселенському патріарху Варфоломію орден "За заслуги" І ступеня".

Як повідомляв портал "Знай.uа": московським попам не по собі від підписання Томосу і вони роблять спроби очорнити його, називаючи простий папером, не має канонічної сили.

Також "Знай.uа" писав, що 40 парафій, які раніше були в єдності з Московським патріархатом, перейшли в УПЦ КП.