Найважливіший рік за кілька століть історії українського православ'я. Було подолано розкол і нарешті створено легітимну незалежну українську церкву. У 2019‑му головним завданням буде затвердити її легітимність, а також не допустити нового розколу і конфліктів на релігійному грунті, передає "Новое время".

Завдяки спільним зусиллям Вселенського патріархату, української влади і багатьох представників українських православних церков поділ між мільйонами православних українців, що існував протягом майже 30 років після оголошення незалежності, було подолано. У результаті три церкви, дві з яких були неканонічними (нелегітимними з точки зору вселенського православ'я), перетворилися на дві канонічні: створена незалежна українська і залишилася існувати російська церква.

Різне адміністративне підпорядкування може призвести до нового поділу. Наприклад, якщо УПЦ Московського патріархату продовжить йти шляхом самоізоляції. В такому випадку вона виявиться на ситуації розколу - такого ж, в якому раніше звинувачувала неканонічні церкви.

Шлях самоізоляції, обраний УПЦ МП, — це і шлях конфронтації: з українським суспільством, вселенським православ'ям і незалежною церквою України. Така поведінка російської церковної структури в Україні стане перевіркою на зрілість для нашої країни.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку
Показати ще

Легко передбачити провокації проти УПЦ МП з боку радикально налаштованих груп, тим що вона сама готова провокувати неадекватне ставлення до себе. У тому, щоб УПЦ МП стала об'єктом і суб'єктом провокацій, зацікавлена насамперед Росія, яка планує використовувати їх для підриву репутації України за кордоном. Тому держава не на словах, а на справі має продемонструвати, що захищає не одну церкву, а насамперед вибір людей ходити в ту або іншу церкву.

Поки лише запущені механізми створення незалежної української церкви, проте процес її формування не завершено. Його важливою складовою є рецепція нової церковної структури глобальним православ'ям. На відмінну від католицької церкви, де остаточну крапку ставить один чоловік - римський папа, в православ'ї питання вирішуються соборним голосом всіх помісних церков. Іноді закінчення процесу рецепції потрібно чекати дуже довго. Так, за вочевидь, буде і в України. 2019‑й стане переломним у процесі визнання української церковної незалежності.

Необхідно, щоб механізми адміністрування і соборності в новій церкві одразу запрацювали і продемонстрували, що вона відбулася. Церковній та держдипломатії доведеться докласти чимало зусиль, щоб з Українською автокефальною церквою почали рахуватися в православному світі. Її визнання Вселенським патріархатом є дуже важливим і навіть ключовим, але все ж недостатнім для повної легітимності. Ступінь визнання незалежної української церкви в православному світі буде впливати на те, наскільки активно до неї долучатимуться парафії і навіть цілі єпархії Московського патріархату. Спочатку повільно і поступово. Але якщо незалежна церква продемонструє стабільність, процес прискориться по експоненті. Важливо, щоб це відбулося вже в 2019‑ому.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", Московські попи почали жорстоко мстити кожному, хто перейшов в УПЦ.