Історія свята

Православна Церква у цей день звертає до Богоматері свої подячні і хвалебні промови за те, що вона народила Спасителя Ісуса Христа. Але цей день називається Собором не просто так. Для вшанування Богоматері є й інші дні, наприклад, Зачаття, її Різдво, Благовіщення. А це свято також призначене і для інших близьких людей для Діви Марії і самого Спасителя. Тому свято загальне (соборне). Шанують сьогодні Йосипа Обручника, царя Давида, святого Якова. Йосип Обручник у віці 80 років прийняв Марію з благословення архиєрея, він зберігав її чистоту і дівоцтво. Хоча і був заручений з Пречистою, служив, щоб оберігати Божу Матір. Цар і пророк Давид був предком Спасителя по плоті, збулося пророцтво, що Месія прийде з роду Давидового. Апостол Яків – брат Божий, бо він старший син Обручника від його першого шлюбу, який супроводжував разом з батьком Матір Божу і Богонемовля Ісуса при втечі в Єгипет.

Але у народного свята історія набагато глибша, вона йде в таке далеке минуле, коли ще не встановили Собор Пресвятої Богородиці православною церквою. У цей день вшановували повивальних бабок. Їх вважали далекою ріднею тим сім'ям, у яких вони приймали пологи. При тому можна було допомагати при пологах не всім, а тільки тим, хто вже був немолодий і при тому ще й матір'ю. Ще повивальній бабці потрібні були вмілі руки, щоб почати виконувати свою роботу.

Традиції свята

У народі цей день ще називали Бабиними кашами, бо приходили до повитух в гості і приносили їм різні частування та подарунки. Зазвичай це були млинці, пироги. А вагітна жінка, якщо принесе дар повивальної бабці, то її пологи пройдуть легше. Бабки в свою чергу зустрічали гостей дуже смачною кашею, ситною, для якої не пошкодували масла, вершків і молока. Тому так і називали свято в народі.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Раніше Знай.ua писав, нові правила прописки вдарять по гаманцю і гордості українців. Перевіряти будуть навіть засоби гігієни та одяг

Нагадуємо, Томос взято, на черзі – патріархат. Філарет розкрив плани УПЦ, Константинополь підтримає.

Раніше Знай.ua повідомляв про способи догляду за волоссям взимку, щоб вони не електризувалося, і можна було виглядати відмінно і доглянуто завжди.