Верховний Суд України постановив, що українцям повинні встановлювати лічильники на газ самі ж газопровідні компанії. Робити вони це мають безкоштовно.

Таке рішення стосувалося питання жителів багатоквартирного будинку, який обслуговує ПАТ "Криворіжгаз".

"Такі споживачі не зобов’язані знаходити джерела фінансування вказаних приладів обліку та робіт щодо їхньої установки, оскільки відповідне фінансування вже закладено у тариф на сплату спожитого газу", — йдеться у рішенні ВСУ.

Це означає, що газорозподільні компанії зобов'язані встановлювати прилади обліку природоного газу, які дозволяють визначати обсяги його споживанняю. Якщо ж людина оплачує встановлення лічильника самостійно, то вона переплачує. Оскільки сума за лічильник і за його установку входить в ціну тарифу на газ.

Газопровідна компанія "Криворіжгаз" прострочила установку лічильників ще під час розгляду справи в суді. Суд зобов'язав їх поставити прилади якумога швидше.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Варто зазначити, що суд розглянув позови фізичних осіб до газорозподільної компанії "Криворіжгаз". Споживачі також просили ВСУ визнати, що пропозиція компанії щодо встановлення загальнобудинкового вузла обліку природного газу суперечить вимогам законодавства. За рішенням ВСУ, відмова встановлювати такі лічильники порушує права споживачів, тобто українського законодавства.

Нагадаємо, що українців чекає ще одне "покращення" у 2019 році. Споживачі, які не мають газових лічильників, платитимуть за газ за збільшеними тарифами.

Як повідомляв раніше "Знай.ua", ще для шести міст Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, затвердила підвищені тарифи на теплопостачання для населення.

Також "Знай.ua" писав, що інспектори по субсидіях вже вирушили до українців. Громадян чекають перевірки.