Донбас з-під окупації необхідно звільнити протягом двох років, далі не буде сенсу його повертати.

Таку думку висловив 22-річний командир розвідувального взводу 2-го батальйону 28-ї окремої механізованої бригади Максим Громов в інтерв'ю для 24 каналу.

"На початку війни під Савур-могилою люди бачили, що відбувається насправді, просили їх не кидати. Плакали, коли ми відступали. Але ще кілька років кремлівської пропаганди, і люди в неї віритимуть," - розповів боєць.

Розвідник Максим Громов

За словами військового, у 2015-2016 роках українські бійці заходили за лінію фронту на околиці Горлівки, представлялися то українськими військовими, то "сєпарами" доводилось чути різні реакції.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"А зараз переважно негативні, якщо говориш, що ти українець. Там є адекватні люди, але з кожним роком їх стає все менше: виїжджають або змінюють свої погляди. Частково я їх розумію, бо 4 роки жити в такому лайні… Але лише частково", - додав Громов.

Також розвідник розповів, що необхідно робити з людьми, після повернення Донбасу.

"Донбас треба спочатку повернути. На мою думку, якщо найближчі 2-3 роки це зробити не вдасться – не буде жодного сенсу його повертати. Люди віритимуть у свою так звану "республіку". Вони втомилися й не мають жодного вибору", - додав військовий.

Максим Громов після поранення в шпиталі

Крім того, боєць розповів, на скільки сильним є вигорання і зневіра серед наших військових.

"Є нерозуміння того, що відбувається, яке почалось з кінця 2015-го, коли наступ української армії припинився і почалась позиційна війна. У мене все почало триматися просто на людях, на дружбі, бо ми не можемо один одного кинути. Нас не тримають Збройні сили України, нас тримає те, що ми є один в одного", - розповів Громов.

Військовий стверджує, що спочатку вірили, що можна швидко закінчити війну.

"То зараз прагнемо підтримати один одного, не розбігтися і не пропасти. Ми втрачали спільних друзів і, як би пафосно не звучало, зараз за них мстимося. Та й разом спокійніше, більше того – стали сім'єю. Зараз багато хлопців телефонують і кажуть: "Якщо ти не повертаєшся, ми звільняємося і все: "Па-па, ЗСУ". Відповідаю, аби чекали, я підлікуюсь і повернусь," - додав він.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що у мережі опубліковані знімки, на яких видно величезну колону автомобілів, яка вишикувалась біля контрольного пункту на в'їзді/виїзді з тимчасово окупованої території Донбасу.

Як повідомляв портал "Знай.uа": політологи впевнені, що Путін планує захопити Білорусь і відзначають, що в Кремлі більше не бояться Америки.

Також "Знай.uа" писав, що на Донеччині, на шахті Котляревського в середу, 9 січня, сталася пожежа в підсобному приміщенні.