Українець збудував найекономічніший будинок та показав на власному прикладі, як можна не платити за комуналку захмарні суми.

Про це пише "businessua.com"

Тепло і світло є, але платіжки за них не приходять. Так, без комунальних послуг живе полтавський винахідник. Автономний будинок на дачній ділянці побудував, тому що залишився без квартири, і був змушений економити на всьому. Як влаштований енергоефективний купольний будинок детально розповів його творець.

Цей будинок одразу впадає в око на тлі сусідніх через його купольну форму з різними пристроями на даху. Його власник – полтавський пенсіонер – колишній військовий інженер Віталій Майборода.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

"Сам будинок обійшовся в 15 тисяч доларів. Це ціна квартири в п'ятиповерхівці", – розповідає Віталій.

Проте в порівнянні з невеликою площею квартири у ньому є ряд переваг.


За своє житло в 70 квадратних метрах, порахував власник, віддавав би взимку по три тисячі грн за опалення та електроенергію. А так не витрачає жодної зайвої копійки.

Тому на даху у нього сонячні панелі і вітрогенератор. До того ж він сам створив останній.

Навіть якщо небо вкрите хмарами, сонячна батарея все одно працює і виробляє електрику, а в сонячний день - взагалі жодних нарікань.

Якщо є вітер, з цим справляється вітрогенератор.

Електроенергія, яку виробляють сонячні панелі і вітрогенгератор, потрапляє в два акумулятора.

"Зараз мені цих акумуляторів вистачає від одного до трьох днів в експлуатацію, якщо немає сонця", – розповідає винахідник.

Опалюється дім за допомогою твердопаливного котла. Однак цей котел незвичайної конструкції і розміщення. Він у підлозі.

"У звичайній печі знаходиться димохід, який йде вертикально. Ну і ці всі гази від згоряння продуктів виходять назовні. Принцип той, що дуже багато енергії через цей димохід просто випаровується в повітря. В реактивній печі димохід є, але він не вертикальний, він горизонтальний, він під підлогою першого поверху", – говорить Віталій Майборода.

Димом винахідник гріє підлогу першого поверху. Другий опалює електроенергією і сонцем. Головне, каже, добре утеплити будинок.

"Ось так стукає, це все пінопласт. Товщина стіни тут 20 сантиметрів. Що це дало, бачите, як тепло, а опалення вимкнене. Батарея є. Ось вона – електрична. Вона працює буквально п'ять-сім годин, ну якщо дуже сильний мороз, може 8 годин на добу", – говорить він.

Зберігає тепло і сама форма будинку. Під куполом живе донька винахідника.

Це тільки початок, каже інженер. Будинок планує розширити, добудувати басейн з підігрівом, розгорнути теплиці і вдосконалити пічне опалення.

Нагадаємо, у Києві власникам квартир доведеться віддавати майже 100 гривень за куб гарячої води. З1 січня вступили в дію нові тарифи.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям відключать газ на тиждень. Кому не пощастить?

Також Знай.ua писав про те, що громадянам назвали нові тарифи за електроенергію. Ціни раптово поповзли донизу.