У понеділок, 14 січня, на сайті Вселенського патріархату опублікували текст Томоса про автокефалію Православної церкви України.

Як стало відомо, текст документу доступний українською, грецькою та англійською мовами.

Томос про автокефалію української церкви був підписаний усіма членами Синоду Вселенського Патріархату в середу, 9 січня, після чого він остаточно повернувся в Україну.

Церемонія підписання відбулася в Стамбулі. Члени Синоду Вселенського патріархату підписали всі необхідні документи. Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав 15 грудня митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Єпіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Надання Україні Томосу про автокефалію - це історична подія для нашої держави. Сотні людей чекали вісім годин поспіль перед собором, поки Порошенко вирішить це питання з релігійними представниками.

Але на жаль, нинішня ситуація в суспільстві така, що цьому ніхто не поспішає радіти. Українці вкрай зубожіли, унаслідок чого віра автоматично відійшла на другий план.

Як говорить один з популярних блогерів на своїй сторінці в соціальній мережі: "Автокефалія - це добре. Томос - це прекрасно. Духовна їжа необхідна кожному, незалежно від віку і соціального статусу. Але крім духовної, існує їжа цілком матеріальна. Та, без якої людина просто не зможе існувати. Та, за якою з самого ранку, вишиковується черга людей похилого віку з вимерлими очима. Вони стоять по кілька годин, за тарілкою супу і шматком хліба. Як ви думаєте, їх цікавлять питання церкви і релігії? Їх цікавлять патріархати і конфесії? Я думаю, що ні. На голодний шлунок про духовність думати дуже важко".

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що президент України Петро Порошенко нагородив трьох митрополитів державними нагородами за значний внесок у розвиток духовності.

Як повідомляв портал "Знай.uа": православна церква України прийняла рішення про передачу оригіналу Томосу про автокефалію в державний архів.

Також "Знай.uа" писав, що глава України почав тур по всій країні з Томосом і в рамках його проведення прибув у Вінницю на літургію з нагоди його отримання.