У вівторок, 15 січня, у Москві відбувається судове засідання над полоненими у Керченській протоці Росією українськими моряками.

українські моряки в полоні агресора
українські моряки в полоні агресора

Дипломати з ЄС, США, Великої Британії, країн Балтії, Польщі, Чехії, Швеції та Данії приїхали на засідання московського суду з метою підтримки військовополонених.

Про це міністр закордонних справ Латвії Едгарc Рінкевичс написав у Twitter.

"Ми висловлюємо свою солідарність з ними і вимагаємо негайного звільнення", - написав він.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Газовики виписують штрафи на десятки тисяч гривень: кому зі споживачів готувати гаманці Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук" Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки
Показати ще

військовополонені українські моряки
військовополонені українські моряки

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін у відповідь на це зазначив: "Кому є чого боятися і що приховувати, той ховається".

"Дякуємо нашим друзям, які прийшли підтримати хлопців", – додав він.

затриманий моряк ВМС
затриманий моряк ВМС

Нагадаємо, українських моряків, які були захоплені Росією в Чорному морі, будуть звільняти відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Полонені українські моряки
Полонені українські моряки

Про це Людмила Денисова, уповноважена Верховної Ради з прав людини, повідомила в ефірі одного з українських телеканалів.

"Правильно була обрана стратегія, наші моряки – це військовополонені, і звільняти їх потрібно відповідно до третьої Женевської конвенції 1949 року, яка ратифікована Україною і діє на території Російської Федерації", – заявила вона.

Людмила Денісова
Людмила Денісова

Як повідомляв раніше Знай.ua, в Російській Федерації залишилися люди, яким не байдужа доля українців. А саме полонених моряків, яких захопили російські військові в Керченській протоці. Так, російські активісти зібрали нашим хлопцям більше 500 тисяч рублів (приблизно 209 тисяч гривень).

Про це стало відомо завдяки повідомленню уповноваженої українського парламенту з прав людини Людмили Денисової.

За словами омбудсмена, на ці пожертви морякам придбали одяг, продукти харчування й різні речі першої необхідності. Під час зустрічі Денисової з правозахисниками також були присутні рідні українців, які хотіли дізнатися про допомогу незаконно ув'язненим морякам.

Людмила Денісова
Людмила Денісова

Також Знай.ua писав про те, що в Одесі під консульством Російської Федерації сталися сутички з поліцією під час акції на підтримку українських моряків.