Ситуація на ринку облігацій внутрішньої держпозики початку 2018 року, коли нерезиденти активно купували боргові зобов'язання країни, повторюється і на початку 2019 року.

Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій, передає "Інтерфакс-Україна".

Нацбанк
Нацбанк

"Нерезиденти знову зацікавилися ОВДП і придбали днем ​​раніше папери на 150 млн доларів (в еквіваленті - ред)", - сказав він.

Чурій висловив упевненість, що відкриття рахунку міжнародного депозитарію в депозитарії Національного банку спростить доступ нерезидентів на ринок ОВДП і зробить цей інструмент ще більш привабливим для іноземних інвесторів.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження
Показати ще

Курс гривні
Курс гривні

15 січня Міністерство фінансів на плановому аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики залучило до державного бюджету 5,595 мільярда гривень, 142,5 мільйона доларів і майже 4 мільйони євро.

У 2018 році Національний банк із занепокоєнням ставився до активного притоку капіталу нерезидентів.

Внаслідок інтересу нерезидентів до гривневих облігацій підвищився рівень пропозиції валюти на міжбанківському ринку, що призвело до зміцнення гривні.

Раніше передавалось, що Національний банк України найближчим часом може знизити норму обов'язкового продажу валютної виручки для експортерів з 50% до 30% або навіть повністю її скасувати.

Про це пише видання "Хвиля", посилаючись на повідомлення заступника голови НБУ Олега Чурія.

"Якщо ми будемо проводити найближчим часом ще одну хвилю валютної лібералізації, то ці обмеження ми і будемо знімати або знижувати. Можливо, обов'язковий продаж ми знизимо з 50% до 30%, але це буде залежати від макроекономічної ситуації. Можливо, повністю скасуємо", - сказав Чурій в ході інформаційного дня в НБУ у п'ятницю, 11 січня.

Зазначається, що НБУ в своїй політиці поступової лібералізації валютного ринку орієнтується не на тимчасові обмеження, а на макроекономічні показники і можливі наслідки.

Нагадаємо, Національний банк України опублікував нормативно-правові акти, які стануть основою для нової ліберальної системи валютного регулювання, яке передбачає понад 20 послаблень на валютному ринку. Послаблення будуть введені з 7 лютого 2019 року.

Як повідомляв портал Знай.ua, НБУ відкрив продажі валюти онлайн - українці зможуть купувати долари, євро та іншу валюту по інтернету.

Також Знай.ua писав, в НБУ заговорили про продаж націоналізованого ПриватБанку.